ARHIVA VESTI
     
 
Radionica koja je održana u DAD DM Zrenjanin, rezultirala usaglašenim tekstom Pravila o radu Saveta zaposlenih. Završna Konferencija Projekta „Radnička veća u Srbiji-implementacija modela za unapređenje prava iz radnog odnosa i prava na osnovu rada“, krajem novembra 2016. godine.

PRAVILA O RADU SAVETA ZAPOSLENIH




Zrenjanin, 31.10.2016.
Treća po redu radionica koja je održana u DAD DM Zrenjanin je rezultirala usaglašenim tekstom Pravila o radu Saveta zaposlenih u preduzećima.
Predstavnici Industrijskog sindikata Srbije(ISS) i DAD DM Zrenjanin su u proteklim mesecima uspešno završili usaglašavanje pravila koja su bazirana na Pravilima u okviru Projekta „Radnička veća u Srbiji-implementacija modela za unapređenje prava iz radnog odnosa i prava na osnovu rada“ koji sprovode Swiss Labour Assistance(SLA) i ISS. Ovo je prvi put u Srbiji da su Pravila rezultat zajedničkog rada poslodavca i sindikata a da ta oblast nije zakonom regulisana.
ISS uz podršku SLA je pre godinu dana predstavio Nacrt Zakona o Savetima zaposlenih koji je razmatran i od strane Radne grupe Ministarstva rada za kodifikaciju radnog zakonodavstva. Za očekivati je da će Nacrt Zakona biti aktuelan u 2017. godini, te dostavljen Vladi Republike Srbije Zakonodavnom odboru Skupštine Republike Srbije.
Uvođenje radničke participacije kroz Savete zaposlenih bi bitno uticalo na kvalitet i bolje rezultate socijalnog dijaloga u Srbiji koji je trenutno na vrlo niskom nivou.
Evropski saveti zaposlenih su zakonom regulisani u EU, kroz direktivu 94/45 koja je izmenjena i dopunjena 2009. godine, i njihovo zaživljavanje u Srbiji će biti deo pretpristupnih pregovora koje Srbija vodi sa EU.
„Evropska radnička veća su veoma važna u smislu evropskih industrijskih odnosa s obzirom da predstavljaju prvu pravu evropsku instituciju zastupanja interesa na nivou preduzeća. Ona odražavaju sve veće prepoznavanje potrebe da se odgovori na „evropeizaciju“ biznisa koji proizlazi iz jedinstvenog evropskog tržišta tako da dopunjuju postojeće nacionalne kanale obaveštavanja i savetovanja, cilja koji je izražen u socijalnoj povelji iz 1989. godine i pratećem Socijalnom akcijskom programu“.
Završna Konferencija u okviru Projekta „Radnička veća u Srbiji-implementacija modela za unapređenje prava iz radnog odnosa i prava na osnovu rada“ se planira za kraj novembra 2016. godine u Beogradu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"