ARHIVA VESTI
     
 
IndustriAll Evropa i radnici iz svih evropskih pogona za proizvodnju čelika će 9. novembra protestovati u Briselu. Akcija „Nema Evrope bez čelika“ je uperena na sprečavanje propadanja evropskih čeličana, gubitka industrijskih poslova i radnih mesta. U priču o evropskom čeliku uključen i „Hesteel“ Srbija.

PROTEST RADNIKA 9. NOVEMBRA U BRISELU




Brisel, 27.10.2016.

9. novembra 2016. godine, pod zastavom IndustriAll Evropa će preko 10.000 radnika iz čelične industrije protestovati u Briselu, zahtevajući da se zaustavi propadanje sektora čelika.

Pre izbijanja krize, evropska industrija čelika je zapošljavala preko 400.000 radnika i blizu 500.000 radnika u lancu proizvodnje. Danas broj radnika u sektoru čelika je na istorijskom minimumu i iznosi 330.000 radnika. U lancu proizvodnje, bez posla je ostalo oko 100.000 radnika. Ovoj situaciji je znatno doprinela politika štednje u Evropi, što je dovelo do pada investicija, razvoja infrastrukture, i dampinško, prisustvo kineskog čelika na tržištu EU.

IndustriAll Evropa insistira na budućnosti čelika u Evropi, s obzirom na njegovu ključnu ulogu u industrijskom sektoru i sektoru visokih tehnologija, kao što su auto-industrija, elektronika, obnovljivi izvori energije.



Evropski industrijski radnici će jedinstveno marširati pod sloganom „ Nema Evrope bez čelika“.

Političkim strukturama EU ispostaviće se sledeći zahtevi:

1. Ne dampingu, već fer trgovini. Čelik je relevantna strateška roba i sa njim se mora trgovati na fer i korektan način, bez damping cena uz poštovanje međunarodnih pravila trgovine.

2. Puno poštovanje i primena nezagađenja životne sredine, zelenih tehologija i zelenih radnih mesta. IndustriAll Evropa podržava ciljeve dekarbonizovanih industrija, uvođenje zelenih tehologija i zelenih radnih mesta, koje se sprovode u EU. Ove mere koštaju i ne smeju biti na štetu onih koji ih primenjuju.

3. Efikasni trgovinski odbrambeni mehanizmi. Evropska indistrija a posebno industrija čelika mora da bude zaštićena od proizvoda kompanija koje ne poštuju načela fer konkurencije i ne poštuju mere zaštite životne sredine, postojeća prava radnika, sindikate i kolektivno pregovaranje i zatečen nivo društvenog standarda.

4. Proaktivna industrijska politika za podršku industriji čelika. Evropska komisija mora da prepozna ključnu ulogu koju industrija čelika ima u oživljavanju evropske industrije i mora se obavezati za konačno sprovođenje Akcionog plana čelika za Evropu.

5. Više i bolja radna mesta. Finansijska kriza je pokazala da je industrija kičma evropske ekonomije i da angažuje brojna indirektna radna mesta u proizvodnom i trgovinskom lancu. Zaštita postojećih radnih mesta u industriji čelika i njihovo povećanje moraju biti prioritet broj jedan.

6. Povećanje kapaciteta čelika. IndustriAll Evropa se protivi smanjenju evropskih proizvodnih kapaciteta čelika i zahteva njihovu modernizaciju u cilju povećanja konkurentnosti proizvoda od čelika na svetskom tržištu.

Krajnje je vreme da EU preduzme korake i ispuni ranije data obećanja kako bi se osiguralo da Evropa bude lider u čeličnoj industriji.

Sve ovo su uslovi i za poslovanje „Hesteel“ Srbija na evropskom tržištu. Ova problematika je bila i deo razgovora koji su obavili predstavnici IndustriAll Evrope i Industrijskog sindikata Srbije i Nezavisnog sindikata metalaca „Hesteel“ Srbija prilikom posete Železari. Srpski čelik će imati sve potrebne performanse kako poslovanje i plasman proizvoda iz „Hesteel“ Srbija ne bi bili pod udarom zahteva za fer i korektnom trgovinom.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"