ARHIVA VESTI
     
 
KONFERENCIJA EVROPSKE FEDERACIJE METALACA (EMF) U BUDIMPEŠTI

JAČANJE SINDIKATA U JUGOISTOČNOJ EVROPI




Budimpešta, 29.10.2007.
Konferencija EMF-a u Budimpešti, održana od 24-26.10.2007. godine, je dobar znak da o budućnosti jugoistočne Evrope, ne brinu samo oni koji na tom prostoru žive, već za ovaj trusan politički i ekonomski nestabilan prostor, interesovanja pokazuju i sindikati, koji dolaze iz zemalja Evropske unije, a čiji uticaj i veličina bitno određuju, kojim putevima će EMF ići kada je u pitanju razvoj sindikata. Dvadesetidva predstavnika sindikata, predsatavnici EMF, generalni sekretar Peter Scherer, fondacija Friedrich Ebert, Frank Hantke, kao organizator ovog velikog i potrebnog skupa, dovoljno govore o ozbiljnosti i atraktivnosti tema koje su bile na dnevnom redu Konferencije. Tri dana su učesnici podnosili referate i diskutovali o aktuelnim temama u sindikatima jugoistočne Evrope.

JUGOISTOČNA EVROPA I REGIONALNA KOOPERACIJA

Prvog dana, posle pozdravnih reči predsednika mađarskog sindikata «VASAS» Bele Balogh-a, našeg domaćina u Budimpešti, na temu «Jugoistočna Evropa, regionalna kooperacija i ključna pitanja», uvodni referat je podneo Peter Scherer, generalni sekretar EMF-a.
- Cilj ove konferencije je da se sindikati i sindikalni pokret jugoistočne Evrope osnaži, kako bi se uspešnije nosili sa problemima globalizacije, privatizacije, otvaranja svojih prostora ka tržišnoj ekonomiji, a da pri tom jačaju, a ne da slabe. Ove aktivnosti EMF sprovodi još od 90-tih godina i možemo biti relativno zadovoljni postignutim rezultatima. Od sastanka u Pragu, preko konferencije na Bledu, sve do Istanbulskog sastanka, nastojimo da sprovedemo dogovorene aktivnosti i u projekat uključimo što više organizacija i pojedinaca. U kojoj meri se metalska industrija jugoistočne Evrope može osnažiti i razvijati, a da to ne budu nerealne želje i vizije? Mogućnosti su velike, a vreme velikih sistema ostaje iza nas i sindikati moraju razvijati strategiju rada u malim i srednjim preduzećima. Lisabonski zaključak da se prostor jugoistočne Evrope podeli na istočni i zapadni Balkan, uveliko olakšava rad. Izuzetno značajno pitanje za sindikate je i kako se odrediti ka evropskim legislativama, kako ih primentiti i kakve su posledice ukoliko se to tako i uradi. Ambiciozni projekti moraju imati uporište u realnom životu. Nama su potrebni uspesi, a ne ambicije koje propadaju. Veći stepen saradnje, informisanja, zajedničkih projekata i direktne komunikacije omogućuje da sindikati jugoistočne Evrope iznađu rešenja i sarađuju» - rekao je u svom izlaganju Peter Scherer, generalni sekretar EMF-a.

Frank Hantke, predstavnik FES na ovoj konferenciji se založio da svi dogovori, koji se postignu budu u praksi na nacionalnim nivoima i ispoštovani. Čitava regija jugoistočne Evrope mora biti sveobuhvatno sagledana, kao i mogućnosti i budućnosti metalske industrije u jugostočnoj Evropi. FES će i nadalje snažno podržavati konferencije ovog tipa.

Ekonomski osvrt na metalsku industriju jugoistočne Evrope prezentovao je Dirk Bergrath iz EMF. Zanimljivi podaci, koji su plod analitičkog i sveobuhvatnog sagledavanja ekonomskih parametara metalske industrije. Postojanje različitih modela ekonomije u zemljama jugoistočne Evrope, kao i visina BDP, bitno se razlikuju, od zemlje do zemlje, kao i nivo sindikalne organizovanosti. Neophodno je da sidnikati angažuju stručnjake, kako bi bili u mogućnosti da prate aktuelne događaje u ekonomiji i to koriste u pregovorima sa poslodavcima i državom.

Situaciju i probleme u brodogradnji su nam predstavili Ivo Marjanović,predsednik SMH, Hrvatska i Dariusz Adamski, NSZZ Solidarnosc, Poljska, istakavši da brodogradnja dovodi do angažovanja čitavog lanca dobavljača, tako da se smatra da na jednog radnika u brodogradilištima, dolazi još troje zaposlenih, koji rade za brod kao kooperativa. Konkurencija kod teretnih brodova i tankera mora biti prevaziđena prebacivanjem na sofisticirane i složenije turističke putničke brodove i brodove koji su tehnološki i tehnički zahtevniji.

POLITIKA REGRUTOVANJA NOVIH ČLANOVA

Drugi dan Konferencije je posvećena jačanju sindikata u jugoistočnoj Evropi na temu «Proaktivna politika regrutovanja novih članova». Govorili su Siegfried Balduin iz IG Metall, Nemačka i predsednik sindikat metalaca Slovačke, Emil Machina. Značajan deo sredstava i ljudskih resursa uključen je u ovu izuzetno značajnu aktivnost za razvoj sindikata. Znanje i radionice su neophodne kako bi se mladi ljudi vezali za sindikalne ideje i bili aktivni članovi. Proaktivnim prisustvom ovoj oblasti sindikati ne samo da učvršćuju svoje trenutne pozicije, već obezbeđuju i svoju budućnost, istakle su kolege u svom izlaganju. Nastavljajući sa temom jačanja sindikata Sven-Olov Dvaring iz IF Metall, Švedska i kolega Jaromir Endlicher, OS KOVO, Češka, su preneli svoja iskustva vezana za trening i edukaciju, kao važan alat za jačanje sindikata. Ove aktivnostio dovode da se poveća broj članova, kao i da postojeći članovi bolje razumeju događaje u firmi, ekonomiji i politici. Nećete nikako pogrešiti, ako ulažete u trening i edukaciju, zaključak je naših kolega iz Švedske i Češke.

SINDIKALNA UJEDINJENJA– PRIMER INDUSTRIJSKOG SINDIKATA «NEZAVISNOST»

Tretirajući probleme koje sindikalni pokret ima, Konferencija je imala za cilj da ukaže na potrebu i neophodnost «sindikalnih ujedinjenja i strukturnih promena u sindikatu», kroz najbolje primere iz prakse. Prvi predavač koji je govorio o integraciji IF Metall, Švedska je bio Sven-Olov Dvaring Interesantno je da u nordijskim zemljama u koje ubrajamo i Švedsku, ne postoji značajnija kriza sindikata, kao što je to slučaj u svim ostalim delovima Evrope.Švedski sindikati su ovom integracijom pokazali da uobičajeni razlozi za fuzije sindikata, nisu bili glavni motiv za objedinjavanje i da je svest sindikata i radnika u Švedskoj na zavidnom nivou.

Drugi predavač na temu sindikalnih ujedinjenja je bio Dragan Matić predsednik GSM «Nezavisnost» Srbija koji je Konferenciji predstavio aktivnosti i rezultate «Industrijskog sindikata Srbije – metalaca i tekstilaca», koji se sprovodi već dve godine. Metalci i tekstilci Srbije daju adekvatan odgovor problemima koji sindikati u Srbiji imaju i stvaraju novu sindikalnu grupaciju, stvaraju moderan, snažan i društveno uticajan sindikat, okrenut ka članstvu, ima uticaj na kolektivne ugovore, razvoj regionalnih struktura, veće uključenje i značaj mladih i žena kao i iskazivanje solidarnosti i snage. Ovo su neki od razloga koji su opredelili ovo sindikalno ujedinjenje. O problemima ujedinjenja, kao i o budućim aktivnostima kroz prezentaciju sagledan je jedan složen put od ideje «Industrijske inicijative», koja je nastakla na IV kongresu GSM «Nezavisnost» 2000.godine i završnih reči predsednika GSM «Nezavisnost» Dragana Matića, koji je izlaganje na Konferenciji završio rečima «Vidimo se na kongresu ujedinjenja Industrijskog sindikata Srbije Nezavisnost».

Osvrt na rad Konferencije i zaključke je izneo generalni sekretar EMF Peter Scherer, posebno naglašavajući da nam predstoji veliki posao i da treba puno rada, volje i sredstava da sprovedemo akcioni plan sa kongresa EMF u Lisabonu. Metalci Evrope pa i jugoistočne Evrope svesni problema koji postoje, otpočinju aktivnosti i realizaciju preuzetih obaveza, kako sa kongresa EMF, tako i sa ove uspešne konferencije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"