ARHIVA VESTI
     
 
Kolektivni ugovori kao rezultat razvijenog socijalnog dijaloga i poštovanja radničkih prava. ,, Prvi partizan’’ Užice (PPU) i DAD Draxlmaier (DAD DM)– Zrenjanin primeri dobre prakse u kolektivnom pregovaranju.

Kolektivni ugovori u PPU i DAD DM




Užice 20.07.2016.

    Da se odnosi poslodavca i radnika mogu kvalitetnije urediti i van zakonskih normi pokazuju primeri Kolektivnih ugovora PPU I DAD DM Zrenjanin. Potpisnici oba K.U su sindikati članice Industrijskog sindikata Srbije. Sadržina K.U i njegovo poštovanje svoje uporište imaju u dobro razvijenom socijalnom dijalogu i poverenju između poslovodnog rukovodstva i sindikata. Do tog poverenja i međusobnog poštovanja se ne dolazi lako ni brzo. Ovo su zaključci učesnika radionice koji je organizovao ISS za svoje dve članice iz PPU i DAD DM. Radionica je održana u povereništvu Industrijskog sindikata PPU.






    Izvršena je analiza prava i obaveza radnika sadržana u KU preduzeća i sa zadovoljstvom konstatovano da poslodavci iz PPU i DAD DM nisu posegli za lošime rešenjima iz Zakona o radu, već su prava radnika utvrdili na osnovu mogućnosti koje proizilaze iz poslovanja. Satnica u KU je znatno viša od Zakonom zagarantovane .

    Radni staž se plaća za sve godine radnog staža, regres za godišnji odmor, ishrana u toku rada, prekovremeni rad, nagrade, bonusi, pomoć radnicima, nabavke su sastavni deo K.U.

    I jedna i druga firma zahvaljujući poslovodstvu i sindikatima podržavaju humanitarne akcije, organizuju se sportska takmičenja, paketiće za Novu godinu, Osmomartovske čestitke su znak brige o potrebama radnika. U DAD DM roditelji đaka prvaka imaju plaćen dan kada svoje mališane vode prvi dan u školu. Sve ovo sadržano u KU je doprinelo da PPU i DAD DM godinama beleže poslovni rast, a rezultati se preraspodeljuju na pravičan način između radnika i preduzeća. I jednoi i drugo preduzeće spada među najveće izvoznike Srbije, ukupno zapošljavajući više od 5.000 radnika. Proširuje se proizvodnja, grade novi pogoni, uvode se nove sigurnosne tehnologije i zapošljavaju ljudi.






    PPU je u toku 2015. godine preko 500 radnika sa privremenim ugovorima preveo u stalni radni odnos. Iza te akcije stoji sindikat. Novi pogon u DAD DM i stotine radnih mesta su rezultat pametnog i odgovornog pregovaranja i odgovornosti.

    U DAD DM i grad Zrenjanin su nanovo došle rode i stotine klinceza i klinaca, a u Užice i PP se vratili sigurnost radnog mesta i posla. Hajde da se ugledamo na ove primere i iskoristimo iskustvo naših koleginica i kolega. Sa ovakvim povereništvima, budućnost ISS je izvesna.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"