PROJEKAT FONDACIJE "FRIEDRICH EBERT" ZA STUDENTE U SRBIJI

"SERBIAN CAFE"

Beograd, 12.10.2007.
Aprila 2007. godine, grupa od pedeset i osam društveno aktivnih studenata i studentkinja posetila je Nemačku i imala priliku da se upozna sa njenim političkim sistemom, kulturom i vrednostima kroz program "Dobrodošli u Nemačku". Vodeći se osećanjem dužnosti prema društvu u kome žive i rade, grupa studenata kojoj je putovanje omogućila fondacija "Friedrih Ebert", želi da prenese svoja iskustva kolegama, saradnicima i mladim aktivistima demokratskih stranaka i sindikata i otvori diskusiju o pitanjima važnim za približavanje Srbije standardima razvijenih evropskih zemalja, a kroz komparaciju sa Nemačkom, kao jednom od zemalja osnivača Evropske unije. Rezultat je projekat "Serbian café", koji je održan 10. oktobra u Beogradu, u kome su učestvovali studenti beogradskih fakulteta i studenti koji su putovali u Nemačku, preko drugih fondacija

Koristeći se umetnošću kao medijem i jezikom društvene komunikacije, projekat je otvoren izložbom fotografija, a zatvoren projekcijom kratkog dokumentarnog filma sa pomenutog putovanja. Najznačajnija aktivnost radionice je bila diskusije za sedam tematski različitih radnih stolova, kojima je zajednički cilj bio razgovor o pitanjima važnim za naše društvo, kao i o vrednim i praktičnim društveno-političkim rešenjima. Teme za diskusiju su bile: Problemi nezbrinute dece u Srbiji, Diskriminacija i ljudska prava, Efekti globalizacije, Mladi na tržištu rada, Društveni aktivizam mladih, Izborni sistem Srbije vs. Izborni sistem Nemačke EU i Srbija Srbija na putu ka Evropi.

Na temu "Mladi na tržištu rada", uvodno izlaganje i moderaciju imala je Danica Tomašević iz Sekcije mladih GSM «Nezavisnost», koja je bila jedna od učesnika programa «Dobrodošli u Nemačku».

Po završetku diskusija na pomenute teme moderatori su izneli zaključke do kojih su došli zajedno sa učesnicima radnih stolova. Priliku da imaju izlaganje na zadate teme imali su i gosti, tako da je o položaju mladih na tržištu rada govorila Jasmina Petrović, predsednica Sekcije mladih GSM «Nezavisnost».

Zaključeno je da je radionica "Serbian café", kojom je započeo projekat i nastavljena saradnja sa fondacijom "Friedrich Ebert", bila uspešna i korisna za sve učesnike.