ARHIVA VESTI
     
 
PRIVATIZACIJA "ZASTAVA AUTOMOBILA", PO VIĐENJU FES-A

PROJEKAT "ZASTAVA AUTOMOBILI"




Kragujevac, 11.10.2007.
U organizaciji Fondacije Friedrich Ebert u Kragujevcu je došlo do sastanka GSM «Nezavisnost», Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Privredne komore Kragujevca, kao i predstavnika sindikata iz Zastava automobila. Cilj sastanka je bio da se razgovara o predstojećoj privatizaciji Zastave, kroz projekat čiji je radni naziv «Zastava automobili» i čiji je autor FES. Projekat sadrži polazno stanje u Zastavi, projekciju saradnje sa Opelom, GM i sindikatom, savetom zaposlenih u Opelu. Ispred FES-a je govorio Frank Hantke, kroz prezentaciju "Polaznih razmišljanja za zajednički projekat" koji je sazdan od nekoliko pitanja i stavova. O čemu se radi ? Ko sve učestvuje ? Koji su nam ciljevi ? Na koji način to može da funkcioniše ? Mogući plan rada. Posle završene prezentacije svoje stavove i komentare su dali i predstavnici sindikata.

-"Sindikalna saradnja na projektu uslovljena je izgradnjom zajedničkih stavova oko privatizacije "Zastava automobila". SSMS i GSM «Nezavisnost» imaju u ovom trenutku različite pristupe privatizaciji u Srbiji. Ta razlika je posebno izražena u Boru i zalaganju da se veliki metalski kompleksi podržave (Bor, namenska proizvodnja, autoindustrija....) što je u suprotnosti sa zakonskim mogućnostima. Svim učesnicima sastanka je važno šta će biti sa «Zastavom». Danas se određuje budućnost radnika «Zastave». Uz građenje budućnosti prihvatamo i odgovornost kako će ta budućnost izgledati», istakao je Dragan Matić, predsednik GSM «Nezavisnost».

Stavove oko privatizacije Zastave je izneo i Zoran Vujović iz SSMS, rekavši:-"Privatizacija je ozbiljna stvar i SSMS odgovorno pristupa tom procesu, okrenuti budućnosti. Moramo se razumeti i dogovoriti oko zajedničkog rada. Privatizacija "Zastava automobila" je važna kako za radnike Zastave i Kragujevca, tako i za državu Srbiju. Opel je dobrodošao u Kragujevac i Zastavu. Moramo znati, šta Opel nudi radnicima, sindikatima, lokalnoj samoupravi ?»

Rezimirajući izlaganje predstavnika sindikata, Frank Hantke ispred FES-a je izveo zaključak da učestvovanje sindikata u projektu nije sporno, ali je neophodno formirati radnu grupu koja bi bila nosilac aktivnosti vezanih za projekat «Zastava automobili».

Sveobuhvatno sagledavanje privatizacije je izneo i predsednik Privredne komore Kragujevca, Dušan Puača. Analitičkim pristupom sa mnogo različitih modaliteta doprinos je dinamičkom pristupu privatizacije, sa zaključkom da privatizacija nema alternativu i založio se za zajednički nastup svih socijalnih partnera kako bi se privatizacija «Zastave», uspešno okončala.

Učesnici sastanka su istakli nekoliko prioriteta vezano za budućeg kupca «Zastave», a to su dugoročne perspektive, sigurnost radnog mesta, dodatno zapošljavanje, bolje zarade, socijalno obezbeđenje, uslovi rada i dodatno usvršavanje i učenje.

Zaključak sastanka je rezultirao formiranjem radne grupe od predstavnika učesnika sastanka. Grupa će usaglasiti stavove i predložiti dinamiku i vrstu aktivnosti koju treba sprovesti.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"