ARHIVA VESTI
     
 
Oko 2.000 radnika Arcelor Mittala u Kazahstanu mesecima ne dobijaju zarade. IndustriAll Global union poziva na odgovornost, poštovanje prava i solidarno partnerstvo.

ARCELOR MITTAL POTKRADA RADNIKE




Kazahstan, 25.03.2016. 

Sindikat radnika Rudarsko-metalurske industrije Kazahstana, članica IndustriAll Global je 16.03.2016., na sastanku republičkog trojnog komiteta za socijalno partnerstvo i radne odnose pokrenuo pitanje višemesečnog neisplaćivanja zarada radnika Arcelor Mittala Temirtau u Kazahstanu kao i neplaćanje izvođačima koji su angažovani u Železari.

Više od 2000 radnika Železare, mesecima ne dobija zarade a Arcelor Mittal Temirtau ima i dugovanja prema poslovnim partnerima u visini od 2,6 miliona američkih dolara. Ovakvo ponašanje Arcelor Mittala traje već 3 godine. Većina radnika ima privremene ugovore o radu i svakog trenutka mogu ostati bez posla. Preko 60% radnika su članovi sindikata Temirtau „ CITI Unije“ koji je član IndustriAll Globala.  



Predstavnici Arcelor Mittala odbacuju zaključke Sektorskog odbora za socijalno partnerstvo i radne odnose u sektoru čelika i rudarstva i nastavlja da krši prava radnika i kooperantskih firmi.

Radnici se boje utuživanja i uključenja inspekcije rada jer mogu izgubiti posao.

Plate u Železari su izuzetno niske i kreću se u proseku od 100 -150$. Sindikat traži izmirenje dugova po pitanju zarada i regulisanje duga sa kooperantima. Asilbeh Huralin predsednik Sindikata rudarske i metalurške industrije Republike Kazahstana je izjavio: „Socijalni i radni odnosi zasnovani na socijalnom partnerstvu, poštovanju ljudskih prava, uvažavanje i prihvatanje stavova radnika i poslodavca, mogu da obezbede održiv ekonomski i društveni razvoj preduzeća i industrije.“ Da li će se ovaj glas razuma čuti i uvažiti od strane Arcelor Mittala pokazaće dani ispred nas.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"