ARHIVA VESTI
     
 
Partnerstvo civilnog i javnog sektora, tema Konferencije u organizaciji Vojvođanske inicijative za EU. Skupština AP Vojvodine i predsednik Skupštine Ištvan Pastor domaćini Konferencije.

PARTNERSTVO CIVILNOG I JAVNOG SEKTORA




Novi Sad, 17.03.2016. Održana Konferencija, Vojvođanske inicijative za EU, je okupila mnogobrojne predstavnike civilnog sektora, članove Vojvođanske inicijative za EU, predstavnike Ministarstva za evropske integracije, Pregovaračkog tima za EU, delegacije EU u Srbiji, TASCO programa kao i predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora koji je bio i domaćin Konferencije.

Cilj Konferencije je davanje podrške saradnji javnog i civilnog sektora u oblastima koje su od ključnog interesa za građane i građanke Vojvodine, gde je svakako jedan od prioriteta pristupanje Srbije EU i doprinos pokrajinskih organa i organizacija civilnog društva ovom procesu.



Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Industrijskog sindikata Srbije, Dragan Matić i Dragan Grozdanović.

Uvodno izlaganje je imao Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam i koordinator Vojvođanske inicijative za EU, istakavši da je počela sa radom 7 radnih grupa koje će razmatrati 12 pregovaračkih poglavlja. Popov se zahvalio Ištvanu Pastoru na podršci i iskrenom zalaganju da civilni sektor zauzme mesto u pregovaračkom procesu i izradi zakona.  



Rad civilnog sektora na afirmaciji evrointegracija je važan naročito u trenutku kada evroskepticizam raste u Srbiji i Vojvodini.

„Srpsko društvo je podeljeno po politčkoj pripadnosti, podršci i nepodršci evrointegracijama. U smanjenju tih podela civilni sektor ima važnu ulogu. Skupština AP Vojvodine je integrativni faktor dobronamernih ljudi sa respektabilnim pojedincima iz politike, javnog života i civilnog sektora. Nove ideje i inicijative su dobrodošle a Skupština AP Vojvodine je otvorena za civilni sektor i sindikate.“ istakao je Ištvan Pastor.



Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima Srbije za EU je ukazala na specifičnosti AP Vojvodine u pregovaračkom procesu i neophodnosti koordinacije sa republičkim organima. “Civilno društvo nisu samo NVO, to su i sindikati, poslodavci, fakulteti, privredne komore. Naš zajednički cilj je napraviti evropsko društvo u Srbiji.“ poručuje Tanja Miščević.

Izlaganja su imale i Ksenija Milenković, iz Ministrastva za evropske integracije i Zorica Rašković, nacionalni savetnik TASCO programa za Srbiju. Predstavnik sektora za EU integracije delegacije EU za Srbiju Frederikes Jannes Janmaat je ukazao na značaj sprovođenja reformi kao i da je važno u taj proces uključiti čitavo društvo. Uključivanje civilnog društva je poželjno, jer ono može puno biti kvalitativni i korektivni faktor.

Konferencija je završena usvajanjem teksta Izjave (klik) učesnika Konferencije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"