Kuknjava oko toplog obroka propast toplog obroka započela devedesetih godina 20. Veka. Gde ima sindikata ima i toplog obroka.

KUKNJAVA OKO TOPLOG OBROKA

Beograd, 18.03.2016.

Kategorija topli obrok je aktuelizovana ovih dana od strane pojedinih sindikalnih predstavnika, njihovim žalopojkama i ukazivanjem da mnogi radnici dobijaju 1 dinar za ishranu u toku rada ili topli obrok.

Urušavanje kvalitetne ishrane u toku rada je nastalo devedesetih godina prošlog veka, kada je počela privatizacija i socijalni programi. Tada smo se vrlo lako odrekli vrhunskih restorana društvene ishrane u kojima su služeni obroci (topli) na kojima bi im pozavideli i pojedini vrhunski restorani. Prvi za otpuštanje i udar su bili radnici društvene ishrane jer su ostali radnici više voleli da dobijaju keš nego da obeduju zdrave, tople i izdašne obroke.

Tako je hiljade radnika društvene ishrane dobilo otkaze a vredna oprema restorana i kuhinja je netragom nestala.

Većina sindikata je nemo posmatrala rastakanje sistema ishrane u toku rada a onda su pojedini poslodavci počeli da isplaćuju topli obrok u visini zarada. Tada se porez na topli obrok nije plaćao. Sindikati su i to oćutali.

Onda je zakonodavac počeo da oporezuje topli obrok, pa je Zakon o radu omogućio da dnevni iznos toplog obroka bude 1 dinar. I to su sindikati omogućili.

Iskustvo Industrijskog sindikata Srbije, kada je visina toplog obroka u pitanju, je pozitivno. Topli obrok je regulisan Kolektivnim ugovorom i njegova visina zavisi i od pregovaračke moći sindikata i ukupnog stanja u preduzeću. Ali nije nigde ispod 150 dinara dnevno.

U mnogim preduzećima smo vratili stvarni topli obrok, kuvan, sa više vrsta jela. Mnogi radnici su bili protiv pa i naši članovi. Pretilo se išlanjivanjem ali smo bili dosledni. Tamo gde ima sindikata, stvarnog sindikata, ima da bude i toplog obroka. Tamo gde ga nema, ima da radimo da se ponovo uvede.

Industrijski sindikat Srbije je protiv zalaganja da se topli obrok neoporezuje ali zahtevamo da se ozakoni minimalni iznos toplog obroka.

Kolege sindikalci, nema kukanja, nema predaje, u većini problema smo bili saučesnici, neki sindikati su to dobro naplatili i to još uvek rade. Sindikati kojima je obraz ostao neokaljan moraju naći način da u toj borbi i pobede. Izgubljena prava radnika (topli obrok) mogu biti osnov zajedničke borbe ili još jedne podele.