ARHIVA VESTI
     
 
U Beogradu održan Otvoreni dijalog o najamnom radu u Srbiji u organizaciji Međunarodnog centra „Olof Palme“. Prikazan kratak animirani film o najamnom radu u Srbiji. Predstavnici sva tri socijalna partnera učesnici dijaloga. Nepostojanje lokalne regulative osnov problema sve masovnijeg najamnog rada preko Agencija za zapošljanje u Srbiji.

RADNA SNAGA NA LIZING




Beograd, 16.03.2016.

U Impact Hub klubu u Beogradu je održan Otvoreni dijalog o najamnom radu u Srbiji. Međunarodni centar Olof Palme je pokrenuo ovu važnu temu zbog sve većeg broja kompanija koje angažuju najamne radnike u Srbiji.

Kao u vod u temu prikazan je kratak animirani film o svim aspektima najamnog rada u Srbiji a prisutnima je podeljena i brošura „Radnici na lizing“ koju je pripremila SHARE Fondacija.  



Moderatorka dijaloga je bila Emira Mešanović Mandić u ime Centra „Olof Palme“ a svoje komentare o najamnom radu su imali predstavnici sva tri socijalna partnera u Srbiji, institucija, eksperata i udruženja: Zoran Lazić, Ministarstvo rada RS, Jovan Protić MOR, Mirko Kovač Savet stranih investitora, Jugoslav Ristić Samostalni sindikat Srbije za grad Kragujevac, Nebojša Atanacković Udruženje poslodavaca Srbije, Dragana Ilić, NALED, Đorđe Krivokapić FON, SHARE Fondacija.


   


Pored panelista svoje stavove su izneli i brojni učesnici ovog otvorenog dijaloga, prof dr Darko Marinković- Centar za industrijske odnose, sociolog Srećko Mihailović, Dragan Matić- Industrijski sindikat Srbije i mnogi drugi predstavnici sindikata, lokalnih samouprava u Srbiji i drugih. Diskusija je bila veoma žučna a stav više prisutnih sindikata i predstavnika lokalnih samouprava je bio da se ovakve agencije trebaju ukinuti a ne regulisati adekvatnim propisima.

Bilo je i drugačijih mišljenja, Dragan Matić, predsednik industrijskog sindikata Srbije je pored ostalog rekao:

„Zakon o agencijskom zapošljavanju je neophodnost a sadržinu zakona moraju opredeliti socijalni partneri koristeći evropska nacionalna iskustva. Zakon o agencijskom zapošljavanju je deo reformi tržišta rada i nova mogućnost da se u tu oblast uvede red. Sindikati kroz sadržinu Kolektivnog ugovora mogu uticati na položaj agencijskih radnika u preduzećima i ustanovama a kvalitetnoj i sveobuhvatnoj zaštiti agencijskih radnika mogu doprineti radnička veća koja se u EU pitaju kada je u pitanju ta problematika. U industriji Srbije nema značajnijeg angažovanja agencijskih radnika ali je trend da će Agencijsko zapošljavanje biti sve prisutnije. Nesigurni poslovi su već prisutni kroz odredbe Zakona o radu gde je rad na određeno vreme produžen do 3 godine. Sva dosadašnja „zaklinjanja“ sindikata da ćemo braniti postojeća prava radnika ili sprečiti njihovo donošenje su bila neuspešna. Sindikati moraju biti aktivnu učesnici zakonodavnih aktivnosti, to je naša šansa a ne nepriduktivno suprotstavljanje i detinjasto jogunjenje“.


   


Zaključak učesnika je da oblast Agencija za privremeno zapošjavanje nije pravno regulisana a ipak se sprovodi u brojnim domaćim i stranim agencijama i trenutno se na taj način zapošljava do 80.000 radnika. Ministarstvo rada RS je pripremilo Radnu grupu u kojoj su i predstavnici Konfederacije slobodnih sindikata. Radna grupa bi trebala da radi na pripremi Nacrta Zakona o agencijama za privremeno zapošljavanje u kojoj će uzeti učešće svi socijalni partneri a biće održano i više javnih rasprava. Cilj je da se spreči zloupotreba radne snage, najamni rad, reguliše pitanje bezbednosti i zdravlja na radu, uslovi za osnivanje i licenciranje agencija, zaštita svih prava zaposlenih, adekvatno plaćanje i mnoga druga otvorena pitanja kojima se već duže vreme krši zakon. Treba napomenuti da je ova oblast regulisana Konvencijom MOR-a 181 od 1997. godine koju je Srbija ratifikovala.

Konfederacija slobodnih sindikata i Industrijski sindikat Srbije će aktivno učestvovati u radu Radne grupe zalažući se da zakonski okvir Agencijskog zapošljavanja bude u skladu sa iskustvom i praksom u zemlama EU.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"