ARHIVA VESTI
     
 
Evropski dan Akcije „Stop restrukturiranju i otpuštanju radnika u General Elektriku(GE), Stop deindustrijalizaciji Evrope. IndustriAll Evropa poziva na mobilizaciju radnika. Centralni Protest 8. Aprila 2016. godine.

STOP GENERAL ELEKTRIKU




Brisel, 11.03.2016.

Najava američkog General Elektrika da će u skupu najavljenog restrukturiranja evropskog dela kompanije, posao izgubiti 6.500 radnika uzrokovala je burnu reakciju širom Evrope gde GE ima svoje pogone. IndustriAll Evropa je pozvao na mobilizaciju radnike GE i svoje petomilionsko članstvo širom Evrope, da se to spreči.

Poruka je jasna „STOP restukturiranju, STOP otkazima, STOP deindustrijalizaciji.

GE je restrukturiranje najavio nakon pritiska akcionara i preuzimanja Alstom Powera koja se desila novembra 2015. godine. Tako je GE postao glavni igrač u industriji energije u Evropi.

Restrukturiranje ima za cilj uštede od 3 milijarde evra kako bi se povratila investicija od 6,5 milijardi evra, koliko je plaćen Alstom Power.

Već sada imamo proteste širom Evrope, Francuskoj, Švajcarskoj, Španiji, Nermačkoj i Italiji u pogonima GE a centralni Protest pod pokroviteljstvom IndustriAll Evropa će biti održan 8. Aprila 2016.  



IndustriAll Evropa poziva GE da povuče Plan restrukturiranja i da umesto toga ponudi Strategiju za godine koje dolaze, investicije, inovativne programe, finansiranje projekata, lansiranje njovih tehnoloških projekata, novu proizvodnju i istraživanje kapaciteta zelenih tehnologija (vetar, hidro, sunce) enegija.

Evropa ima ogroman potencijal i imovinu na polju energetike a GE mora da štiti industrijske i ljudske kapacitete koje je Evropa izgradila i koji se vide u svakoj fabrici.

Strateški planovi GE se ne mogu sprovesti i ostvariti bez istinskog dijaloga sa sindikatima i radnicima.

IndustriAll Evropa zahteva od GE:

- suspendovanje otpuštanja i restrukturiranja.  

- Stop deindustrijalizaciji koju GE najavljuje.

- Planove dugoročnog razvoja, investiciona ulaganja, inovativne programe.

- Da u skladu sa svojim nacionalnim i evropskim obavezama, informišu i konsultuju radnike i njihove sindikalne predstavnike.

- Održive alternative i programe koje su predložili radnici a koji obezbeđuju budućnost industrijskih postrojenja u vlasništvu GE, te razvijanje i obuke shodno novim poslovima i veštinama koje se javljaju u sektoru energetike.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"