ARHIVA VESTI
     
 
Rudarsko topioničarski basen Bor na poslovnoj prekretnici. Uštede i racionalizacija uz poštovanje Zakona i Kolektivnog ugovora. Industrijski sindikat Srbije (ISS) RBB za pravednu raspodelu teškoća u poslovanju.

RTB NA PREKRETNICI




Bor, 11.03.2016.

Sve veća prisutnost RTB Bor u medijima i izjavama čelnika Vlade RS, pokrenula je krajem 2015. godine aktivnosti poslovodnog rukovodstva RTB Bor, tačnije prvog čoveka RTB Bor generalnog direktora Blagoja Spaskovskog.

Neophodnost da se uvode mere racionalizacije i štednje su opšte poznate ali način i metode koje su predstavljene od strane direktora Spaskovskog su naišle na revolt sindikata.

IS RTB je oštro reagovao ističući da svaka promena ma koliko ona bila potrebna i utemeljena u praksi mora svoje rešenje imati u punom poštovanju i primeni Zakona i Kolektivnog ugovora.

Prvi na udaru su bili inžinjeri kojima je zarada umanjena i do 30% tako da su njihove zarade manje od poslovođa, rukovodioca sektora pa čak i od pojedinih radnika sa zanatima i srednjim školama. Ako pojedini inžinjeri ne rade dovoljno kvalitetno i odgovorno svoj posao, moraju snositi pojedinačne sankcije. Smanjenje koeficijenata je suprotno važećem Kolektivnom ugovoru u RBB čiji je potpisnik IS RBB.

Nakon protesta sindikata formirana je mešovita Komisija od predstavnika poslovodstva i sindikata koja je trebalo da iznađe rešenje ali je taj rad rezultirao odbijanjem sindikata da stavi potpis na Aneks K.U. Trenutno je izmenjene Ugovore o radu potpisao 210 radnika a zatim još 582 radnika. Značajan broj njih je kontaktirao advokate i moguće je pokretanje sudskih postupaka. Ove mere su trebale da rezultirajuu uštedama od 45 miliona dinara mesečno ali IS RBB smatra da je mnogo bolje rešenje da se svima zarade umanje za 6,5% a što bi rezultiralo mnogo većim uštedama uz poštovanje Zakona i K.U. protest sindikata u RBB je rezultirao garancijama (klik)  direktora RBB da će umanjene a isplaćene zarade radnicima biti vraćene.

Takođe, radnici Rudnika bakra Majdanpek (RBM) su sprečili isporuku rudnog koncentrara topionici u Boru ali je problem rešen obećanjem generalnog direktora Blagoja Spaskovskog da smanjenja zarada neće biti.

Poremećaji na tržištu bakra su u podudarnosti sa rastom vrednosti američkog dolara a treba računati i na vredne nus produkte, zlato, srebro, paladijum kojima je cena znatno porasla a čije vrednosti nisu dostupne.

Reprezentativni sindikati RBB su jedinstveni u odbrani prava iz Kolektivnog ugovora i Zakona ali svesni da se moraju preduzeti mere ušteda i boljeg poslovanja RTB Bor.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"