ARHIVA VESTI
     
 
MEĐUNARODNI SASTANAK IG METALL I FES-a, BAUTZEN

JAČATI DEMOKRATIJU I SOLIDARNOST




Beograd, 11.10.2007.
Grad Bautzen u Nemačkoj pokrajini Saksonija, koji obeležava 1000 godina postojanja, ugostio je predstavnike sindikata, naučne radnike, istaknute ličnosti najviših političkih i društvenih institucija iz nekloliko država EU, a gosti ovog impozantnog međunarodnog sastanka, bili su i predstavnici GSM «Nezavisnost», Dragan Matić i Aleksandar Todić.

Organizaciju ovog sastanka organizovali su i finansirali IG Metall i Fondacija Friedrich Ebert. GSM «Nezavisnost» je po drugi put na ovom skupu i jedini smo predstavnici koji dolaze sa prostora jugoistočne Evrope. Blizu 80 učesnika je imalo priliku, da u tri dana, govore na temu «Evropa u odnosu na temu socijalne povezanosti – jačati demokratiju i solidarnost», kao i o ulozi i odgovornosti sindikata u društvu, procesima globalizacije, koji ugrožavaju socijalni model Evrope.

O Evropi kao "ostrvu solidarnosti" ili "lokomotivi socijalne globalizacije" govorio je Peter Scherrer, generalni sekretar EMF, a o ekonomskoj efikasnosti i socijalnoj participaciji, referat je imao Thomas Jurk, državni ministar za privredu i rad pokrajine Saksonije. Poseban osvrt napravljen je na razvojne trendove u Slovačkoj u uvećanoj Evropi, a posebnim referatom je bila obuhvaćena socijalna participacija u globalizovanoj ekonomiji sa aspekta Republike Slovačke. Autor ovog referata je Emilia Krsikova, državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja Republike Slovačke. Inženjer Juraj Borgula iz Udruženja mašinske industrije Republike Slovačke, govorio je o internacionalno aktivnim kompanijama u ogledalu radnih odnosa orijentisanih na participaciju sindikata. Doktor Juergen Riedel, direktor "TraSt Minhen", bio je moderator okruglog stola na temu "Evropa i šanse za puno zaposlenje i socijalno izjednačavanje", navodeći kao primer Slovačku.
O integraciji Evrope i neoliberalnoj globalizaciji i njenoj divergentnosti između potreba, zahteva i održivosti, izlaganje je imao profeser doktor Rudolf Hickel sa Univeziteta Bremen.

Referat "Evropa quo vadis - pauza za razmišljanje ili kriza smisla?" je bilo pitanje koje je postavila Constanze Krehl, članica Evropskog parlamenta, a što je kod učesnika sastanka ostavilo izuzetno povoljan utisak. Nekadašnji Generalni sekreta EMF Bert Thierron, podneo je referat na temu «Šanse za održavanje i dalji razvoj evropskog socijalnog modela».

Ova izuzetno dinamična i sveobuhvatna sednica je produkovala zajedničkim zaključcima, koje je moderirao naš domaćin Joachim Topfel iz IGM, a zaključci će biti prosleđeni svim učesnicima ove Konferencije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"