ARHIVA VESTI
     
 
Međunarodni dan žena 8. Mart obeležen u Beogradu protestnim osmomartovskim maršom uz učešće nekoliko hiljada članova udruženja i nevladinih organizacija, sindikata i građana.

PROTESTNI 8. MARTOVSKI MARŠ




08.03.2016.

U Beogradu je održan Osmomartovski protestni marš povodom Međunarodnog dana žena uz učešće nekoliko hiljada članova udruženja i nevladinih organizacija, sindikata i građana. Protestni marš su organizovale predstavnice mreže Žene protiv nasilja, Romske ženske mreže, Mreže Žena u crnom Srbije i Rekonstrukcija Ženski fond.



Oni su pozvali građane na javnu, jasnu i glasnu solidarnost sa obespravljenim ljudima, nenasilno suprotstavljanje svim vidovima eksploatacije – "pre svega klasne i rodne, ali i svake druge, pobunu protiv nacionalizma, militarizma, rasizma, ksenofobije, homofobije, fašizma i na neprihvatanje podaničkog položaja nametnutog od režima, crkve, partije i armije".



"Povodom međunarodnog, revolucionarnog praznika žena ponavljamo da živimo u zemlji u kojoj se rat nastavlja drugačijim sredstvima: nakon godina ratne ekonomije kada je nacionalističko-militaristička oligarhija opljačkala ogroman broj ljudi, usledilo je nemilosrdno brisanje i poslednjih tragova društvene svojine, i svo društveno bogatstvo prelilo se u mali broj privatnih ruku", navode u saopštenju. Protestnom maršu su se solidarno priključile i predstavnice nekoliko sindikalnih centrala a više nego ikada do sada 8. Martovski skup u Beogradu je i imao socijalnu poruku, protiv svih vidova eksploatacije, diskriminacije na radu, siromaštva i nezaposlenosti oba pola.



Okupljanje učesnika je bilo na Trgu Republike u Beogradu u 14 sati, a kolona je marširala do spomenika Dimitriju Tucoviću na Slaviji da izrazi protest zbog najavljenog izmeštanja socijaliste i antimilitariste sa trga.


   

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"