ARHIVA VESTI
     
 
Evropski ekonomski i socijalni komitet domaćin Konferencije Evropskog saveta za Automotiv veštine. Političari, industrijalci i sindikati razmatrali Aktuelnu situaciju i budućnost radnika u Autoindustriji Evrope.

KONFERENCIJA EVROPSKOG SAVETA AUTOMOTIV VEŠTINA




Brisel, 03.03.2016.
Evropski ekonomski i socijalni komitet je 29.02.2016. bio domaćin Evropskom savetu Automotiv veština, koji pokriva sve zaposlene u Autoindustriji Evrope.
Evropski političari, industrijalci i predstavnici jedanaest nacionalnih sindikata (Slovenija, Portugalija, Belgija, Francuska, Češka, Slovačka, Španija, Velika Britanija, Nemačka, Poljska, Rumunija) kao i predstavnici IndustriAll Evropa su na Konferenciji razmatrali trenutnu situaciju u Autoindustriji Evrope i njenu budućnost.
Učesnici Konferencije iskazuju zajedničku odgovornost za budućnost auto-sektora a ohrabreni su rezultatima koji su postignuti u godinama iza nas. Nakon više godina istraživanja, svoje rezultate je prezentovao o Evropski savet Automotiv veština (EASC).
U izveštaju stoji da 23% evropske radne snage je blizu penzionisanja a manje od četvrtine radne snage su žene. Ovi demografski trendovi, zajedno sa digitalizacijom u Autoindustriji određuju budućnost i novo lice Autoindustrije i radnika koji u njoj rade. Članovi saveta se zalažu i prpmovišu tehnološko vođstvo Evropske autoindustrije, zalažući se za njeno unapređenje, konkurentnost i modele visoke vrednosti. Evropa mora ostati svetski lider u Autoindustriji, stavljajući akcenat na digitalizaciju.
„Digitalizacija je univerzalni trend i ključni izazov za Autoindustriju. Moramo biti sigurni da danas izgrađujemo veštine za poslove sutrašnjice. Ovo zahteva fleksibilne i prilagodljive veštine u obuci mlade radne snage, kao i uključenje postojeće radne snage kroz obuke i usavršavanja“. Rekao je Paul Schockmel direktor CLEPA. Nacionalne evropske strukture o obrazovane institucije moraju proces obrazovanja prilagoditi prisutnim trendovima, dajući radnicima veštine i kvalifikacije koje su dorasle potrebama Autoindustrije.
„Veoma smo zadovoljni ishodom ovog Automotiv saveta. On je postavio temelje za koordiniran pristup izazovu veština u Autoindustriji, koja predstavlja kičmu prerađivačke industrije“. Zaključio je Ulrih Ekelman, generalni sekretar IndustriAll Evropa.
Konferencija je završena zaključkom o neophodnosti razmene dobre prakse i zapošljavanja i nastavku aktivnosti na obrazovanju i obuci radne snage za potrebe evropske digitalizovane Autoindustrije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"