ARHIVA VESTI
     
 
U Bukureštu održan drugi sastanak sindikata, učesnika Projekta „ Kolektivno otpuštanje u metalskoj industriji, tvoje pravo da budeš informisan i konsultovan“. Prezentovana prva studija slučaja Rumunskih sindikata u preduzeću „Romaero“.

KONSULTOVANJE RADNIKA I OTPUŠTANJE U RUMUNIJI




Bukurešt, 29.feb.- 2. mart 2016.


Predstavnici sindikata, članice IndustriAll Evropa, FSLI-Rumunija, SIER-Makedonija, „SMETALL“- Rumunija, SF „METALICI“ –Bugarska, FO „METAUX“ – Francuska i Industrijski sindikat Srbije su u dvodnevnom radu razmatrali problematiku i zakonsku regulativu otpuštanja radnika u Rumuniji. 

 


 

Ovo je drugi u nizu sastanaka sindikata u okviru projekta „Kolektivno otpuštanje u metalskoj industriji, tvoje pravo da budeš informisan i konsultovan“ koji finansira Evropska komisija.

 


 

Prvog dana sastanka svoja iskustva i zakonsku regulativu iz oblasti kolektivnog otpuštanja radnika su predstavili predstavnici rumunskih sindikata a primere su iznele i druge koleginice i kolege iz Rumunskih preduzeća gde je bilo kolektivnog otpuštanja.

 


 

Drugog dana  je obavljena poseta preduzeću „Romaero“ koja se bavi aeronautikom i radi za „Erbas“, „Boing“, „Bombardier“. Većinski vlasnik je država 51% a 49% „Bombardier“- Kanada. U preduzeću je bilo više otpuštanja, trenutno radi 800 radnika a svi programi su sprovedeni uz konsultovanje i uvažavanje sindikata, poštovanje zakona i Kolektivnih ugovora. U preduzeću već 20 godina nije bilo ozbiljnijeg industrijskog sukoba. 

 


 

O poslednjim slučajevima otpuštanja radnika je govorio i Dragan Matić, predsednik ISS ukazujući da su socijalni programi  u Srbiji pokazali  neefikasnost  a ličili su na „bezobrazne ponude“ koje su radnici prihvatali. 

 

   

 

Sledeći sastanak je predviđen za kraj marta, a domaćini su kolege iz Makedonije.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"