Radnici, sindikati članice IndustriAll Global i IndustriAll Evropa obeležavaju 20. Februar Međunarodni dan Socijalne pravde. Industrijski sindikat Srbije socijalnu pravdu vidi kao ideal kome treba težiti a koju spomominju političari u predizbornim kampanjama. Političke stranke u Srbiji socijaldemokratske i socijalne opredeljenosti su karikature socijalne pravde i jednakosti.

20. FEBRUAR SVETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE

Beograd, 19.02.2016.

20. februar Svetski dan socijalne pravde će se obeležiti širom planete u državama koje do socijalne pravde drže ali i državama koje socijalnu pravdu doživljavaju kao ideal kome  građani i radnici tih država streme.

Trenutno stanje socijalne pravde i jednakosti u Srbiji je takvo da spadamo u onu grupu država koje socijalnu pravdu spominju kao relikt prošlih vremena, kada smo imali  socijalitičko uređenje, državu i institucije. Sada imamo karikature institucija, obrise nekakve države a nikakvo uređenje. Mi smo neuređeni i to zaslužujemo.

Prošla 2015. godina će biti upamćena po obezvređenju najugroženijih socijalnih kategorija. Penzionerima je oteta penzija, dobili smo antiradnički zakon o radu, radnici sa ograničenim radnim sposobnostima su u preduzećima tzv. „DES-ovima“ ostali bez posla i životne perspektive, uništeno je na stotine industrijskih pogona i hiljade radnih mesta, a sve je to sprovela Vlada Republike Srbije koja se samoproglasila  kao „socijalno odgovorna!“

Zamislite šta bi bilo da imamo socijalno neodgovornu vladu?

Industrijski sindikat Srbije kao članica IndustriAll Global i IndustriAll Evropa će 20. Februar obeležiti kao dan socijalne nepravde u Srbiji. Koliko će tih dana i godina  nepravde biti zavisi i od našeg budućeg poltičkog izbora.

Socijalna pravda za sve je ideal kojim se Industrijski sindikat Srbije rukovodi i  za koji se bori od svoj osnivanja. Sami taj ideal ne možemo ostvariti, moramo naći saborce i istomišljenike u drugim srpskim sindikatima koji su socijalnu pravdu postavili u temelje svog sindikalnog postanka i koji to nisu zaboravili.

Srbija će biti socijalno pravedna kada se srpsko društvo promeni i pojedinci koji opredeljuju političke i socijalne promene. Kada to kažemo ne mislimo na one koji su se promenili po modelu „Svaka promena je dobra a najbolja je promena u kojoj sam ja dobar.“