Evropske čeličane i radnici u čeličanama se protive članstvu Kine u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) . IndustriAll Evropa poziva na mobilizaciju i proteste. U Briselu protestovalo preko 6 000 radnika.

EVROPSKI ČELIK PROTIV PRIJEMA KINE U STO

Brisel, 15.02.2016.

Preko 6 000 radnika  iz evropskih čeličana je protestovalo u Briselu, zahtevajući da se Kini i njenoj industriji čelika onemogući članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Demonstracije je organizovao Eurofer- Evropsko udruženje za čelik a podrška je došla i od IndustriAll Evrope. IndustriAll Evropa podržava princip konkurentnosti kroz slobodnu trgovinu i fer uslove koje kineska industrija čelika trenutno ne ispunjava. Danas Kina u Evropu izvozi svoje viškove čelika po destruktivnim cenama, ispod realnih troškova proizvodnje, nepoštovanjem standarda  ekologije i zelenih tehnologija, sa ciljem sticanja udela na tržištu Evrope, kao i podržavanje i eliminisanje konkurencije.

„Sve osim odbijanja Kine da bude član STO bi bilo podrivanje i ugrožavanje međunarodno dogovorenih normi koje Evropa slepo poštuje.„ rekao je Bart Samin, zamenik generalnog sekretara IndustriAll  Evropa.

Fokus Evrope mora biti očuvanje industrije Evrope i svih postojećih poslova, unapređenje i poštovanje međunarodnih zakona vezanih za očuvanje životne sredine sa fokusom na zelene tehnologije. Stoga su neophodni ozbiljni pregovori STO i Evropske komisije o uslovima koje Kina mora ispuniti. Globalni poremećaji u industriji čelika nisu uzrokovani samo kineskim čelikom. Mnoge zemlje EU su intervenisale u industriji čelika, priznajući njen strateški značaj za celu privredu. I pored ovih mera evropski  čelik je i dalje u krizi te je neophodno dogovoriti nove mere na nivou EU. Neophodno je sačuvati evropske čeličane i radna mesta dok kriza traje. Pitanje čelika je jedno od najvažnijih pitanja  industrije Evrope i njene budućnosti. Ako je EU ozbiljna u obnovi i jačanju svoje ekonomije, ako želi održivi industrijski rast i „renesansu evropske industrije“ onda mora znati da se to ne može ostvariti bez čelika, u tom slučaju Kina ne sme biti deo STO.

Po izveštajima Svetske asocijacije za čelik (WSA) proizvodnja čelika u Evropi za 11 meseci 2015. godine je bila u Evropi 286.685 000. Proizvodnja čelika u Srbiji u tom periodu je iznosila 513.000 tona. Možda će dolazak kineskih investitora u Železaru Smederevo tu proizvodnju povećati. Pitanje je čiji će to čelik biti, Srpski ili Kineski?

Višak kineskog čelika je uzrokovan padom plasmana u Kini za 3,5% a polovina svetske proizvodnje čelika je kineskog porekla. Najveće probleme sa prisustvom kineskog čelika u EU ima V. Britanija koja je u prošloj godini izgubila 5 000 randih mesta. U zemljama EU ima 500 čeličana – Železara koje trentno zapošljavaju 330 000 radnika.

Šansa Evropskog čelika jeste košišćenje visoko razvijenih tehnologija koje produkuju specijalne čelike koje Kina uu ovom trenutku ne može da pravi. Proteklih godina Arcelor Mital je i pored zalaganja Evropske komisije zatvorio pogone u Belgiji, Luksemburgu i Francuskoj. Bilo bi dobro da i Železara Smederevo  u razmišljanju o svojoj budućnosti nametne kineskim investitorima zahteve vezane za razvoj Železare, nove pogone i tehnološka uznapređenja. O tome će predstavnici Nezaviosnog sindikata metalaca Železare smederevo razgovarati i dati predloge najavljenim kineskim investitorima.