ARHIVA VESTI
     
 
IndustriAll je na Konferenciji održanoj u Briselu razmatrao „Budućnost Evropske kožarske industrije“ industrija kože i obuće angažuje 395.000 radnika EU.

BUDUĆNOST EVROPSKE KOŽARSKE INDUSTRIJE




Brisel, 09.02.2016.


IndustriAll Evropa i njene članice iz industrije  kože su u okviru sprovođenja Evropskog manifesta u Briselu organizovali Konferenciju na temu „Budućnost Evropske kožarske industrije“.

Konferenciji je prisustvovalo šezdeset učesnika, predstavnika sindikata koji predstavljaju 30.000 radnika u trgovini koji rade u distribuciji, 85.000 u preradi kože, kao i 280.000 radnika u industriji kože. 

Proizvođači kože su  najprisutniji u Italiji, Španiji, Portugalu, Rumuniji, Francuskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. 

Konferencija je rezultirala Manifestom i aktivnostima kroz četiri seminara održanih u 2015. godini u okviru socijalnog dijaloga sindikata i poslodavaca iz kožarske industrije. Ovi seminari  iskorišćeni  su za iznošenje stavova socijalnih partnera oko oblikovanja kožarske industrije  i njene sutrašnjice. Ove rasprave su rezultirale dokumentom „Razvoj kožarske industrije Evrope je na raskrsnici“. 

 


 

Identifikovane su četiri ključne oblasti  od važnosti za  budućnost kožarske industrije Evrope:

1. Industrija – neophodna su istraživanja,  razvoj i  inovacije kao i jače prisustvo digitalnih tehnologija u industriji kože, razvoj marketinga duž lanca snabdevanja od proizvodnje do krajnjeg potrošača.

2. Socijalna dimenzija – obezbeđenje obnovljivosti radne snage i sticanje novih znanja i veština.  Izgraditi koherentne nacionalne i evropske politike i strategije koje mogu da se nose sa starenjem radne snage, nedostatkom tehničkih škola i univerziteta koji obrazuju kožarske radnike, kao i prisutan nedostatak kvalifikovane radne snage. Održati i jačati evropski socijalni dijalog koji treba da omogući odgovor  izazovima i boljem predviđanju promena u lancu prerade, proizvodnje i prodaje kože.

3. Trgovina – okončanje narasle i sve prisutnije  nelojalne konkurencije, sprečiti kršenje i nepoštovanje postojećih legitimnih prava, uspostavljanje društvenih i ekoloških standarda pravičnog trgovanja prema proizvođačima i distributerima kože van EU.

4. Razvoj – podrška istraživanju i razvoju na nivou preduzeća, inovaciju proizvodnih procesa te ispunjavanja zahteva zelenih tehnologija i ekoloških standarda.

„Manifest spaja naše zajedničke napore da evropska industrija kože ima budućnost a radnici kvalitetna i održiva radna mesta“ istakao je Luc Triangl, zamenik generalnog sekretara IndustriAll Evropa učesnik Konferencije. 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"