ARHIVA VESTI
     
 
Radnička prava na štrajk ugrožena i u Španiji, članici EU. „ERBAS“ proganja radnike organizatore štrajka. IndustriAll Evropa i njegove članice iz Španije CCO i UGT učesnici solidarnog protesta „Evropa maršira zajedno“. Industrijski sindikat Srbije daje punu podršku protestu kolega iz Španije i IndustriAll Evrope.

EVROPA MARŠIRA ZAJEDNO!




Hetafe, Španija 09.02.2016.


Na inicijativu španskih sindikata CCO i UGT, uz podršku IndustriAll Evropa u španskom gradu Hetafeu  ispred zgrade suda organizovan je protest „Evropa maršira zajedno“.

Protest  je izraz podrške i solidarnosti  sa osmoricom kolega, zaposlenih u „Erbasu 8“ a koji su osuđeni na kazne zatvora, kao organizatori štrajka 29. septembra 2010. godine. 




 

IndustriAll Evropa i španski sindikati smatraju sramnim čin privođenja sindikalnih aktivista, ugrožavanja prava radnika na štrajk i jasan korak unazad koji ugrožava evropsku demokratiju.

„Pravo na štrajk je osnovno ljudsko pravo prepoznato od strane međunarodnih organizacija, kao što je Međunarodna organizacija rada (ILO). Neprihvatljivo je da radnici koristećii pravo na štrajk budu izvedeni pred sud. IndustriAll Evropa u ime 7 miliona radnika u evropskim industrijskim i proizvodnkim sektorima snažno osuđuje ovakvu zakonsku proceduru i sudski postupak protiv ovih osam  radnika i poziva špansku vladu da promeni zakone i praksu kako bi promenili nepravedan tretman kako bi se takve situacije izbegle u budućnosti.   Sudski slučaj koji je počeo danas u Španiji protiv ovih osam radnika, doživljava se kao sudski postupak protiv prava na štrajk miliona evropskih radnika i pokušaj ugrožavanja demokratije. Neprihvatljivo je da se pravo na štrajk tretira kao krivično delo. Neverovatno je da takav sudski postupak može da se desi u Evropi u 21. Veku. „  izjavio je Luc Triangl, zamenik generalnog sekretara tokom marša na zgradu suda. 

 


 

IndustriAll Evropa i Evropska konfederacija sindikata (EKS)  staju u odbranu svih evropskih vrednosti koje su sindikati izborili i staju u odbranu prava na štrajk. Ovaj događaj u Španiji predstavlja podrivanje demokratije i ukazuje na nasleđe iz diktature Franka i njegovih anti-demokratskih zakona koji su prevaziđeni i pripadaju prošlosti. EU i vrednosti Socijalne Evrope ne mogu dozvoliti da pojedine vladine mere i preduzeti koraci nas vraćaju u vreme nacionalizma i zanemarivanja osnovnih evropskih vrednosti. IndustriAll Evropa i EKS daju snažnu podršku španskim sindikati UGT-u i CCO-u i njihovoj akciji u odbrani prava radnika i zaštiti evropske demokratije.

Industrijski sindikat Srbije daje punu podršku protestu kolega iz Španije i IndustriAll Evrope. 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"