TREĆA SINDIKALNA ŠKOLA ZA SEKCIJU MLADIH UGS "NEZAVISNOST" I SAMOSTALNOG SINDIKATA

SINDIKALNA ŠKOLA ZA MLADE

Prolom banja, 28.09.2007.
U periodu od 21. do 25. septembra 2007. godine, uz podršku Fondacije "Friedrih Ebert", održana je treća sindikalna škola za aktiviste Sekcije mladih UGS "Nezavisnost" i Samostalnog sindikata. Tema ovogodišnjeg seminara bila je "Tehnike kolektivnog pregovaranja".

Učesnici seminara imali su priliku da se na početku seminara kroz prezentaciju koleginice Marije Grbić, upoznaju sa kolektivnim pregovaranjem i njegovim značajem za sindikat (zakonski okvir za kolektivno pregovaranje, nivoi kolektivnog pregovaranja, sadržaj kolektivnog ugovora, primena kolektivnog ugovora). Nakon toga usledila su predavanja vezana za tehnike pregovaranja (deset faza procesa pregovaranja, konflikt i rešavanje konfliktnih situacija, priprema za pregovaranje, donošenje odluka, tehnike efikasne komunikacije, veštine prezentovanja, pregovori sa teškim pregovaračima) edukatora iz OK Menadžment-a.

Završno predavanje bila je studija slučaja kolektivnog pregovaranja u US Steel Serbia, d.o.o. Dragan Matić, predsednik GSM "Nezavisnost" i Mileta Gujaničić, potpredsednik GSM "Nezavisnost", upoznali su učesnike seminara sa tokom pregovora za zaključivanje kolektivnog ugovora i pregovore oko visine zarade u US Steel Serbia, d.o.o., kroz sadržajnu prezentaciju i obimni materijal.

Ispred Sekcije mladih GSM "Nezavisnost" seminaru su prisustvovali: Nikola Novaković, Beli limovi Šabac, Slaviša Ilić, Fabrika kablova Zaječar i Jasmina Petrović, GSM "Nezavisnost".

Polaznici ovog seminara su kroz predavanja i niz radionica, u kojima su aktivno učestvovali, stekli nova znanja i veštine u pregovaranju. Po završetku seminara učesnicima su dodeljeni Sertifikati za pohađanje letnje škole na temu "Tehnike kolektivnog pregovaranja".