ARHIVA VESTI
     
 
SUBREGIONALNI SASTANAK METALACA JUGOISTOČNE EVROPE

ZAPOŠLJAVANJE I NESIGURNI POSLOVI




Beograd, 20.09.2007.
U Sarajevu je 13. i 14. septembra 2007.godine, u organizacije Svetske federacije metalaca (IMF), održana Subregionalna konferencija sindikata Jugoistočne Evrope članica IMF-a. Sastanku je prisustvovalo više od 40 predstavnika iz 8 zemalja iz regiona uz predstavnike IMF, koordinatorke Anne Marie Moreau i Rob Johnston-a. Namera i glavni zadatak učesnika je bio usmeren na temu zaštite zdravlja i bezbednostui u regionu. Ova tema je sveprisutna u interesovanju sindikata, a obrađivana je i na prethodnom sastanku u Beogradu.

Učesnicima je takođe prezentovan i nacrt «Globalni sporazum Arcelor Mittal Steel», a ujedno je data informacija o stanju i događajima u Arcelor Mital-u koje su prezentovane na svetskom sastanku IMF-a. Rob Johnson je u svom izlaganju i izveštaju, koji je podneo o Arcelor Mittal-u, naglasio o kakvom se ozbiljnom posldovacu radi i njegovoj prisutnosti u Jugoistočnoj Evropi. Nadovezujući se na ovu temu, kolege iz Bosne i Hercegovine su do u detalja pojasnili situaciju u Železari Zenica, gde je Mittal Steel većinski vlasnik. Sindikalne aktivnosti su u Zenici kulminirale štrajkom, koji je uspešno završen i koji za posledicu nema samo bolje zarade, već i znatno poboljšane uslove rada. Mittal Steel je kompanija koju sindikati moraju pomno pratiti, koja je prisutna na svim kontinentima, koja zapošljava, direktno ili indirektno, milion ljudi, a broj radnika koje će upošljavati uskoro će se povećati za još 500 hiljada.

Učesnici sastanka su ukazali na neophodnost tešnje regionalne saradnje, međusobnog informisanja i podršci, razmeni iskustava i informacija. Stvaranje globalne sindikalne mreže bio bi pravi odgovor na sadašnju situaciju, kao i potpisivanje međunarodnih sporazuma sa kompanijama,koje su prepoznatljive na svetskom nivou i zapošljavanju respektabilan broj radnika. Pojedinačno sindikati ne mogu dati adekvatan odgovor na probleme globalizacije i prisustva multinacionalnih kompanija, posebno u oblasti zaštite i bezbednosti zdravlja na radu i to mora postati zajednička odgovornost svih sindikata.

Kolege iz Bugarske iz sindikata Metalicy su istakli problem sa Global Steel-om čiji je vlasnik u rođačkim vezama sa vlasnikom Mittal Steel-a, Lakši Mitalom. Global Steel ima pogone u Bugarskoj, Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini i pokazuje slično nekorektno ponašanje prema zaposlenima i sindikatima, nepoštovanje međunarodnih normi i međunarodnih zakona idrugih propisanih regulativa

Zaključeno je da prema Global Steel-u sindikati moraju napostupiti sa regionalnog nivoa, planira se jedan zajednički sastanak nacionalnih sindikata, gde je Global Steel prisutan. Učesnici konferencije, takođe su kroz usmeno izlaganje dali odgovore na tri pitanja:

1. Koje su slabosti u pristupu problemu zaštite zdravlja i bezbednosti na radu?
2. Koja su najznačajnija pitanja iz oblasti zaštite zdravlja i bezbednosti na radu?
3. Koji su problemi na nacionalnom nivou u komunikaciji sa Vladom, ministarstvom, službama zaduženim za zaštitu zdravlja i bezbednost i predstavnicima poslodvaca, kada se radi o zaštiti zdravlja i bezbednosti na radu. Planirano je da se sve ove informacije obrade kroz jednu studiju o stanju zaštite u Jugoistočnoj Evropi, kako bi ih sindikati koristili u svom radu.

Jedna važna tema je takođe obrađena na sastanku, a to je prezentacija modela Međunarodnog okvirnog sporazuma koju je izradio IMF i ujedno je data informacija o konferenciji o Međunarodnim okvirnim sporazumima koja održana u Frankfurtu.

Veliko interesovanje učesnici sastanku su pokazali za temu «Nesigurni poslovi u Jugoistočnoj Evropi i promena u praksi zapošljavanja, a izlaganje je imala Anne Marie Moreau, koja je ovaj problem predstavila kao svetski problem, koji je sveprisutniji na prostorima jugoistočne Evrope. Ukazano je da poslodavci vrše snažan pritisak na nacionalna zakonodavstva, kako bi se zakonom ozvaničilo zaposlenje na izuzetno kratak vremenski rok sa raznim podmodalitetima.

Ova tema će biti i centralna tema rada Centralnog komiteta IMF koji će se održati u Brazilu. O slučajevima pojave nesigurnih poslova, govorili su svi učesnici sastanka i zaključeno je da se mora delovati preventivnim merama, kako posledice po zaposlene u slučaju promene prakse zapošljavanja i nesigurnim poslovima ne bi dobili utemeljenje u zakonskim regulativama. Koleginice, predstavnice sekcija žena, podnele su izveštaje o aktivnostima koje su sindikati u prethodnom periodu sprovodili kroz rad Sekcije žena.

Zaključak učesnika sastanka je pozitivan i dogovoreno je da, ukoliko postoji potreba, nacionalni sindikati održavaju stalne kontakte i organizuju sastanke na međunacionalnim nivoima.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"