ARHIVA VESTI
     
 
Više od 60 predstavnika IndustriAll Evropa razmatralo problematiku digitalizacije u industriji i industrijskom radu. Digitalizacija u funkciji boljih, kvalitetnih i više plaćenih radnih mesta. Osnov digitalizacije moraju biti ljudi. Srbija daleko od Evropske unije i industrijske digitalizacije.

KONFERENCIJA INDUSTRIALL EVROPE O DIGITALIZACIJI U INDUSTRIJI




Brisel, 10. 12. 2015.

Više od 60 predstavnika nacionalnih sindikata članica IndustriAll Evropa su na dvodnevnoj Konferenciji razgovarali o vidljivim posledicama digitalizacije u industriji Evrope i posledicama po zaposlene.

Konferenciju je otvorio evropski komesar Ginter Etinger – zadužen za digitalne ekonomije i Miapetri Kampula – Natri socijalista i demokrat, član Komiteta ITRE.

Sada je izvesno da se digitalizacija može smatrati kao sledeći korak tehnološke evolucija i njen uticaj na postojeće poslove i strukturu radnih mesta će biti vrlo značajan. Skoro 50% postojećih radnih mesta u industriji mogu osetiti posledice digitalalizacije.

Digitalizacija će uticati na sve sektore industrije što potvrđuju i različite studije slučaja, predstavljene tokom Konferencije od strane sindikata.



Učesnici Konferencije su poslali snažne poruke ukazujući da se transformacija industrije ne može zaustaviti, digitalizacija je tu i to će da ostane. Veoma veliki deo poslovanja i posla će biti transformisan ili zamenjen digitalnim tehnologijama. Ovo zahteva ulaganja u doživotno učenje i razmišljanje o radnom vremenu, kako bi se na adekvatan način preraspodelila vrednost koju digitalne tehnologije stvaraju. Digitalne tehologije imaju veliki potencijal na radnom mestu: kao sredstvo za demokratizaciju, osnaživanje i saradnju, ali i kao sredstvo stalne kontrole radnika na radnom mestu.

IndustriAll zahteva da se takve moguće kontrole ograniče, naročito u oblasti privatnosti na poslu.

Već sada je jasno vidljivo i merljivo da digitalizacija dovodi do koncentracije vrednosti i bogatstva.

Poštena preraspodela bogatstva treba da stvori mogućnost duž lanca snavdevanja za investiranje i inovacije , kao i obezbeđenje dobrih zarada u uslova rada.

Digitalizacija za posledicu mora imati veću jednakost od postojeće.

„Digitalizacija je u tehnologijama ali i ljudima, poslovima i budućim integracijama na tržištu rada.“ izjavio je Luc Triangl, zamenik generalnog sekretara IndustriAl Evropa. „To je razlog zašto IndustriAll smatra digitalizaciju kao jedan od svojih prioriteta u okviru industrije. Digitalizacija mora voditi računa o socijalnoj jednakosti i očuvanju radnih mesta a to će biti izazov za IndustriAll Evrope u budućnosti. Učesnici Konferencije su stava da je IndustriAll Evropa dorastao tom zadatku.

Srbija je po pitanju integracija na početku puta, industrijska digitalizacija je od nas po rečima jednog poslanika udaljena „svemirskim godinama“. Viškova zaposlenih u industriji imamo kao najdigitalizovaniju zemlju sveta. To je samo jedan od apsurda sa kojima živimo ili kako jedan haš kolega kaže „životinjarimo“.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"