Centar za regionalizam uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za međunarodnu saradnju i lokalnu samouprau organizator Okruglog stola na temu “Pregovaračka poglavlja iz ugla AP Vojvodine.“ Razmatrana pregovaračka poglavlja 19 i 20, preduzetništvo, industrijska politika, zapošljavanje, socijalna politika i poglavlje 32, finansije.

PREGOVARAČKA POGLAVLJA IZ UGLA AP VOJVODINE

Novi Sad, 04.12.2015.

Okrugli sto “Pregovaračka poglavlja iz ugla AP Vojvodine.“ je deo projekta „Regionalni ugao EU integracija – AP Vojvodine u procesu pridruživanja Srbije EU a koji podržava Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu i lokalnu samoupravu.

Organizator Okruglog stola je bio Centar za regionalizam a učesnici su bili eksperti, predstavnici naučnih, strukovnih, nevladinih organizacija, sindikata (Konfederacija slobodnih sindikata i  Industrijski sindikat Srbije(ISS), Pokrajinske administracije i predstavnici medija.

U radu Okruglog stola su predstavljena i razmatrana pregovaračka poglavlja 19 i 20, Preduzetništvo, industrijska politika, zapošljavanje, socijalna politika i poglavlje 32 finansije.

Okrugli sto potpomaže ukupne procese pridruživanja Srbije EU, afirmiše i konkretizuje poziciju i ulogu AP Vojvodine u procesu evropskih integracija, pomaganju i efektivnom jačanju kapaciteta pokrajinske administracije kao i unapređenju svesti građana o karakteru, pravima i obavezama koje proizilaze iz procesa pristupanja EU.

Posebna pažnja je posvećena praksama i potrebi saradnje Pokrajinske administracije, civilnog društva i sindikata u kontekstu približavanja Srbije EU.

Okrugli sto je otvorio i predstavio Projekat Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam a moderator je bila prof. dr Fuada Stanković. Izlaganja su imali i Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Zoran Radoman, pokrajinski sekretar za finansije, prof. dr Sanja Filipović sa Ekonomskog instituta i Dina Rakin, Evropski pokret Srbija.

U okviru poglavlja 19 i 20 nije se govorilo o industrijskoj politici jer se predstavnik Ministarstva privrede nije pojavio. Ta tema je aktuelizovana od predsednika ISS Dragana Matića koji je ukazao da Srbija nema Strategiju industrijskog razvoja, da je dvodecenijski proces deindustrijalizacije rezultirao uništenje, industrijskih kapaciteta Srbije dok se u EU govori o renesansi evropske industrije.

„Preduzetništvo, zapošljavanje, socijalna politika, finansije i sve druge društvene potrebe svoje uporište i rešenje imaju u snažnoj i modernoj industriji koja u BDP učestvuje sa 30-35%. Sa sadašnjim udelom u BDP od 17% srpska industrija ne može da uznapredi kvalitet života građana Srbije“. istakao je Matić. O boljem stanju u industriji Vojvodine govorio je i Dragan Grozdanović iz  ATB Sever Subotica i otvaranju fabrika u Subotici.  Simens, Norma, Calcedonia, Kontinental, Swarovski  koji  su uposlili preko 4.000 radnika.

Sa ovim stavovima su se saglasili i ostali učesnici a gospodin Vasin je ukazao da je situacija u Vojvodini znatno bolja, te da postoje planovi za jačanje vojvođanske industrije.

Centar za regionalizam će nastaviti sa organizovanjem okruglih stolova, razmatrajući i druga poglavlja od interesa građana Srbije.