ARHIVA VESTI
     
 
Protest „SPASIMO ČELIK“ Sindikata i radnika britanskih čeličana. Britanska vlada odgovorna za urušavanje industrije čelika. Podrška IndustriAll Evropa.

SPASIMO ČELIK - NEMA EVROPE BEZ EVROPSKOG ČELIKA




Šefild, 21.11.2015. Velika Britanija

Stvaranje Evropske unije 1950. godine je započeto osnivanjem Evropske zajednice za ugalj i čelik. Danas posle 65 godina evropski čelik je u opasnosti a i postojeći koncept EU.

„Globalna kriza je uticala na cene čelika, naročito na čelik koji se proizvodi u Evropi. To nije jedini razlog već odgovornost leži na državama i vladama koje nisu dovoljno učinile da se proizvodnja čelika održi a samim tim i hiljade radnih mesta. Najavljene mere u Velikoj Britaniji prete gašenjem proizvodnih pogona i gubitkom radnih mesta.“ stoji u Saopštenju IndustriAll Evropa.



Britanski radnici i sindikati u industriji čelika su u gradu Šefildu organizovali veliki protest „Spasimo čelik“ protiveći se gašenju pojedinih pogona i trajnom gubitku radnih mesta. Ovakvi potezi britanske vlade ugrožavaju i regionalnu industriju čelika. Čelik je od vitalnog značaja za britansku industriju i celu evropsku prerađivačku industriju.

Čelik stvara kvalitetne poslove i stručne kadrove. Danas je budućnost evropskog čelika neizvesna zahvaljujući globalnim viškovima i nelojalne konkurencije. Kriza u industriji čelika zahteva hitne mere EU i mere pomoći radnicima kojima preti gubitak poslova.

industriAll Evropa je pozvao evropske i nacionalne kreatore politika da usvoje Plan za vanredne situacije za celu evropsku industriju čelika. Evropskom čeliku su potrebne brze i konkretne mere i fer uslovi takmičenja i konkurencije.



industriAll Evropa šalju snažnu podršku kolegama u Britaniji verujući da će Protest u Šefildu pokrenuti željene procese spasavanja britanskog i evropskog čelika.

Podrška je otišla i od Industrijskog sindikata Srbije kao članice IndustriAll Evropa i kolega iz Nezavisnog sindikata metalaca Železare Smederevo čiji je predsednik Mileta Gujaničić član Odbora IndustriAll za čelik.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"