ARHIVA VESTI
     
 
Konferencija o radničkoj participaciji kroz evropska radnička veća održana u Beogradu. Solidar Suisse (SLA) nastavlja podršku, veća pristnost radničkih veća među radnicima i sindikatima. Nacrt Zakona o radničkim većima dobio širu podršku.

UDRUŽENIM SNAGAMA KA RADNIČKIM VEĆIMA




Beograd, 19.11.2015.

Konferencija o radničkoj participaciji kroz evropska radnička veća, predstavlja krunu dvogodišnjih aktivnosti Industrijskog sindikata Srbije (ISS) i SLA u sprovođenju Projekta „ Udruženim snagama ka zajedničkom cilju: Radnička veća kao osnov za bolje ostvarivanje poslovne politike preduzeća i unapređenje prava zaposlenih“.



„ Nakon dve godine rada, održanih ekspertskih radionica i okruglih stolova, predstavljanja nacrta Zakona o radničkim većima, možemo biti ponosni na postignute rezultate“ rekao je Dragan Matić, predsednik Industrijskog sindikata Srbije u uvodnom izlaganju na početku Konferencije.

Radnici i sindikati Srbije sada mnogo više znaju o mogućnostima i kapacitetu radničke participacije na nivou preduzeća. Za sada podrška ne stiže od pojedinih republičkih sindikalnih vođa ali njihovo članstvo pozitivno reaguje na mogućnost zaživljavanja radničkih veća u preduzećima u kojima rade.


   


Prof. dr Darko Marinković predsedavajući Radne grupe Ministarstva rada za kodifikaciju radnog zakonodavstva se pozitivno izjasnilo o sadržaju Nacrta Zakona, a nacrt zakona će biti razmatran u okviru Radne grupe, kada Radna grupa počne sa radom.

ISS čao članica Konfederacije slobodnih sindikata (KSS) ima znatno veće mogućnosti da u radu radnih grupa u kojima učestvuju predstavnici KSS, kao republičke reprezentativne sindikalne centrale, predstave Zakon kako bi on u toku 2016. godine bio razmatran od strane zakonodavnih organa skupštine Srbije.



Učesnici Konferencije su dali nove ideje o aktivnostima i radu kroz projekat, koji po rečima Nikole Mikašinovića, koordinatora Solidar suisse, nastavlja rad u 2016. godini.

Podrška Projektu je data i od predsednika KSS Ivice Cvetanovića, predsednika velikih fabričkih sindikata članica SSSS i Milete Gujaničića, predsednika Nezavisnog sindikata metalaca Železare Smederevo. Konferencijski zaključci će biti pretočeni u Plan rada i aktivnosti koji će se kroz Projekat sprovoditi u toku 2016. godine.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"