ARHIVA VESTI
     
 
III Sindikalni forum održan na temu „Sindikati spram sve šire prekarizacije rada i radničkog života“. Sindikati voljni da rešavaju problem nedostojanstvenih i nesigurnih poslova. Srpski sindikati ponovo na okupu.

PREKARNI RAD I RADNIČKI ŽIVOT




Beograd, 18.11.2015.

Sve prisutniji oblici nesigurnih i nedostojanstvenih poslova, prekarizacija, dovode radnike u situaciju „životarenja“ a takva situacija se iz godine u godinu pogoršava, kako u Srbiji tako i u zemljama EU.

Ovo je jedan od zaključaka III Sindikalnog foruma koji organizuje Centar za razvoj sindikalizma i Fridrih Ebert fondacija.



Tema III Sindikalnog foruma je bila „Sindikati spram sve šire prekarizacije rada i radničkog života“ a učesnici Foruma su imali priliku da čuju izlaganja prof. Zorana Stojiljkovića koji je govorio o „Prekarnim radnicima i sindikatima“, Miroslava Ružicu, sociologa koji je predstavio situaciju „Prekarizacije i prekarnog rada u Evropi, dok je o uticaju prekarizacije rada i života na socijalni i sindikalni aktivizam izlaganje imao Srećko Mihailović - Centar za razvoj sindikalizma.



U toku druge sesije Foruma izložena su iskustva prisustva prekarnog rada u Sloveniji i uticaja koji on ima na slovenačke sindikate i radnike migrante.

Značajna pažnja je posvećena i predstavljanju rezultata istraživanja o prekarnom radu koje je sproveo Centar za istraživanje sindikalizma a koje je obuhvatilo novinare i fizičke radnike. I ovaj kao i prethodno održani Forum su ispunili svoju misionarsku ulogu a ona se ogleda u prisustvu većine srpskih sindikata, Konfederacija slobodnih sindikata, UGS“Nezavisnost“, Savez samostalnih sindikata Srbije, Industrijski sindikat Srbije, USS „Sloga“ i Ujedinjeni sindikati Srbije.



Prisutni problemi radnika i sindikata Srbije kao i rešenost da se problemi preduprede i rešavaju predstavljaju osnov boljeg međusindikalnog razumevanja i neophodnog zajedničkog nastupa ka političkim i poslodavačkim strukturama.


   

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"