Industrijski sindikat Srbije (ISS) održao X sednicu Glavnog odbora. Usvojen Izveštaj o radu, prezentovana analiza održanih Okruglih stolova o radnićkim većima. Dopuna Glavnog odbora, Nadzornog i Statutarnog odbora.

KRAJ RESTRUKTURIRANJA I RADNIČKA VEĆA OBELEŽILA PROTEKLI PERIOD

Beograd, 13.11.2015.

X sednicu Glavnog odbora ISS otvorio je predsednik ISS Dragan Matić podnevši Izveštaj o radu ISS u proteklom periodu.

„Period od aprila 2015. godine, kada je održana IX sednica GO ISS do današnjeg dana je kao glavno obeležje imao početak - kraja procesa Restrukturiranja u kojima su pojedina preduzeća 10-15 godina Rezultat je poražavajući, jer će završiti potpunim slomom značajnog dela industrije Srbije. Vreme iza nas je obeleženo slovom „R, Restrukturiranje, sada dominira S, Stečaj a sledeće je L , Likvidacije.

ISS je izgubio značajan deo članstva a postoji mogućnost da u pojedinim preduzećima koja „prežive“ sindikat nastavi rad i delovanje.

Izborili smo se za socijalne programe, povezivanje radnog staža, koje je uslovljeno ucenom radnika i odustajanja od sudskih sporova.

ISS je održao i dve sednice Predsedništva, učestvovali smo na Konferencijama, okruglim stolovima a sami smo takođe organizovali niz aktivnosti.

Održali smo okrugle stolove o Radničkim većima u Vranju, Subotici, Boru, Užicu, (Smederevo i Beograd su u planu), ovo pitanje smo razmatrali i u okvoru tzv. radnih doručaka sa ekspertima.

Minimalna cena rada od 121 dinar po času je uticala da u kolektivnom pregovaranju ne ostvarimo bolji rezultat, ali naše cena sada u K.U. su iznad zakonom određene.“ stoji u Izveštaju.

ISS je izvršio i dopunu članova GO, NO i SO. Glavni odbor je verifikovao Ivana Subina za predsednika Odbora za auto-industriju ISS.

Glavni odbor je pozdravio informaciju da je Skupština Konfederacije slobodnih sindikata (KSS) verifikovao pristupanje ISS i time je ISS dao doprinos ukrupnjavanju sindikalne scene Srbije.

Do kraja 2015. godine održaće se sednica Predsedništva a početkom 2016. godine sednica GO ISS.