ARHIVA VESTI
     
 
PRIVATIZACIJA "FŽV ŽELVOZ" SMEDEREVO, D.O.O. PRI KRAJU

JEDINI PONUĐAČ - RUMUNSKI KONZORCIJUM




Smederevo, 7.09.2007.
Tenderska privatizacija Fabrike železničkih vozila "Želvoz" d.o.o. iz Smedereva se privodi kraju. Pregovore sa jedinim ponudjačem, rumunskim konzorcijumom S.C. "Remar" S.A. - S.C. "Grampet" S.A. sada još treba da završe predstavnici Vladine komisije.

Dana 31. avgusta 2007. godine predstavnici tri reprezentativna sindikata: Sindikat "Nezavisnost", ASNS "Solidarnost" i Samostalni sindikat, potpisivanjem socijalnog programa, završili svoj deo pregovora, koji su započeli 11.07.2007 godine. Sindikat "Nezavisnost", kao nosioci pregovora (mora se napomenuti da je predlog socijalnog pregovora napravio naš Sindikat, kao i da su u pregovorima naši predstavnici, Milan Đurić i Slavoljub Petrović, jedini bili dostojni predstavnici zaposlenih), je izuzetno zadovoljan rezultatima.

Socijalnim programom, izmedju ostalog je, definisana zarada koja neće moći da bude niža od one koju potencijalni kupac bude zatekao (prosečna zarada u preduzeću je oko 17.500 dinara), dok će povećanje zarada ići uz povećanje proizvodnje. Takodje, kupac se obavezao na poštovanje Kolektivnog ugovora. Definisana je uloga i pozicija sindikata. Osim pregovora oko porasta zarada, sindikat će biti aktivno uključen u rešavanje svih pitanja od značaja za zaposlene i za preduzeće. Dodatno je obezbeđena zaštita invalida rada. Regulisano je i buduće finansiranje sportskog, kulturnog i umetničkog stvaralaštva zaposlenih.

Sindikata "Nezavisnost" posebno je ponosan na član 4. Socijalnog programa u kome se, za razliku od socijalnih programa rađenih u nekim drugim preduzećima, između ostalog kaže: "Nema prinudnog otpuštanja zaposlenih u periodu od naredne tri godine od dana ispunjenja (čitaj: dana potpisivanja kupoprodajnog ugovora). Kupac prihvata da u periodu od 3 godine od dana ispunjenja neće biti otpuštanja po osnovu tehnološkog viška...". Takođe, članom 16. se reguliše i uplaćivanje dodatnog penzijskog osiguranja.

Problem sa neuplaćenim doprinosima PIO fondu u periodu od skoro tri godine može biti prepreka i opterećenje buduće privatizacije te je stoga sindikat "Nezavisnost" ukazao na taj problem u kontaktu sa Ministrom ekonomije i privrednog razvoja, Mlađanom Dinkićem.

Ukoliko se pregovori oko tenderske privatizacije uspešno okončaju postoje opravdana očekivanja da će uz novog vlasnika većinskog dela kapitala "Želvoz" stati na zdrave noge i postati značajni remonter šinskih vozila. I to ne samo u Srbiji ili Balkanu, već i dalje u Evropskoj Uniji.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"