ARHIVA VESTI
     
 
Evropska Komisija podržala zajednički projekat Industriall i EFAT „Jačanje industrijske uloge sindikata u Jugoistočnoj Evropi u stvaranju programa za industrijsku politiku u svetlu ciljeva Evrope 2020.“

INDUSTRIALL DEO CILJEVA EVROPA 2020




Brisel, 26.10.2015.
Zajednički projekat IndustriAll Evropa i EFAT-a „Jačanje industrijske uloge sindikata u Jugoistočnoj Evropi u stvaranju programa za industrijsku politiku u svetlu ciljeva Evrope 2020.“ dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije.
Projekat će se sprovoditi u 2016. - 2017. godini a učesnici projekta su nacionalni sindikati članice Industriall i EFAT-a.
Industrijski sindikat Srbije (ISS) će kao članica Industriall Evropa uzeti puno učešće u projektu a sprema se nov Predlog industrijskog razvoja Srbije koji će Industrijski sindikat Srbije dostaviti Vladi Republike Srbije. Dopuna Predlogu će biti deo koji govori o neophodnosti razvitka industrijskog dijaloga, kulture i sektorskih Kolektivnih ugovora bez učešća države kao pregovarača, uvođenje dualnog obrazovanja za industrijska zanimanja.
Cilj Projekta je razvoj sindikalnih programa za industrijsku politiku u Jugoistočnoj Evropi i preporuke za kreatore politika i socijalne partnere kako bi stvorili pogodnu klimu za industrijska ulaganja i dostojanstven rad.
Osnova programa je vezana za analizu prednosti, slabosti, prilika i pretnji industriji (Swot analize) u zemljama Jugoistočne Evrope. Ovaj posao će odrađivati dva stručna tima, jedan za Bugarsku i Rumuniju i drugi za Hrvatsku , Srbiju, Makedoniju i Crnu goru.
Učesnici projekta računaju na uključivanje i pomoć kolega iz FES-ovog ureda za radne odnose i socijalni dijalog u Jugoistočnoj Evropi.
Projekat će se sprovoditi kroz Subregionalne radionice (Bukurešt, Zagreb, Skoplje) u 2016. godini a u 2017. Godini je planirana Konferencija o analizi specifičnih pitanja za svaki sektor kao i završna Konferencija u Beogradu u oktobru 2017. godine.
Industrijski sindikat Srbije je mišljenja da i Srbija po uzoru na Evropsku uniju mora imati Strategiju Industrijskog razvoja Srbije do 2020. Očekujemo da će ISS nakon pristupanja Konfederaciji slobodnih sindikata, trećoj reprezentativnoj sindikalnoj cemtrali, biti u mogućnosti da u resornim ministarstvima i odborima Socijalno-ekonomskog saveta izvrši uticaj i učešće aktuelizujući oblast strategije industrijskog razvoja.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"