Sastanak sinikata članica IndustriALL Evrope sa prostora Jugoistočne Evrope. Industrijska politika Jugoistočne Evrope centralna tema skupa. Kongres industrALL Evrope od 7.-9. Juna 2016.u Madridu. Održavanje sastanka podržala Fridrih Ebert Fondacija. Usvojena deklaracija.

Industrijska politika Jugoistočne Evrope

Sofija, 15.-16. Oktobar 2015. god.

Sindikati članice IndustriALL Evropa sa prostora Jugoistočne Evrope su u Sofiji održali dvodnevni sastanak. Skupu je prisustvovalo preko četrdeset učesnika iz Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Republike Srpske i Srbije( SSMS, GS IER “Nezavisnost“ i Industrijski sindikat Srbije).

Uvodno izlaganje je imao Vasil Janačkov, predsednik sindikata Metalci, koji je bio domaćin skupa, a izaslanik generalnog sekretara IndustrALL Evropa Luc Triangle je govorio o Evropskoj industrijskoj politici i pozicijama sindikata. "Od 2000. godine industrijski poslovi su od prioriteta EU, razvoj baziran na zelenim tehnologijama, obnovljivim izvorima energije, novim radnim mestima, naučnom i tehnološkom razvoju" rekao  je Luc. O industrijskoj politici na nacionalnim nivoima su govorili i predstavnici nacionalnih sindikata. Vasil Janačkov je istakao višegodišnju saradnju Bugarskih industrijskih sindikata koji dolaze iz različitih nacionalnih konfederacija, od kojih pojedine nisu bile za takvu saradnju. Takva saradnja je rezultirala poboljšanjem pozicije industrije Bugarske i radnika u industriji.

Drugog dana u toku sastanka razmatrana je problematika nezaposlenosti mladih, nesigurnih radnih mesta, restriktivnijih Zakona o radu, nemanja nacionalnih industrijskih politika, odlasku mladih, a značajniji deo diskusije je posvećen izbegličkoj krizi.

Prisutnima je saopšteno da je Evropska Komisija odobrila  Projekat IndustriALLEvropa i FES o razvoju regiona Jugoistočna Evropa, koji će se sprovoditi u 2016. i 2017. godini. Sredstva su namenjena i za podršku izrade nacionalnih industrijskih politika, jačanja kapaciteta sindikata i drugih tema koje su Projektom predviđene. Kongres IndustriAll Evropa će biti održan od 7.-9. Juna 2016.god. u Madridu,  a u pripremi je politička rezolucija i Akcioni plan. Doći će i do izmene Statuta, a određene su i prioritetne teme:

1. Industrijska politika

2. Kolektivnii ugovori

3. Evropska radnička veća

4. Jačanje sindikalne sindikalne moći u Evropi

Svoje stavove, sindikati Jugo-istočne Evrope članice IndustriALL Evropa će dostaviti kancelariji u Briselu nakon sastanka u Zagrebu, koji se planira do polovine decembra 2015. god.