SINDIKALNE INTEGRACIJE DOBAR ODGOVOR KRIZI U SINDIKATIMA I GLOBALIZACIJI, SMATRA KLAUS PRIGNITZ, KOORDINATOR "IG METALL" ZA JUGOISTOČNU EVROPU

SINDIKALNO UDRUŽIVANJE - DOBAR IZBOR

Beograd, 7.09.2007.
Malo je poznato da se u nazivu sindikata metalaca Nemačke (IG Metall) nalaze i zaposleni koji rade u tekstilu, preradi drveta i proizvodnji plastike. Razlog za ovako jedan šarenolik sastav leži u sindikalnom udruživanju, koje datira iz devedesetih godina prošlog veka. Polazeći od činjenice da su nemački sindikati "reper i merilo" sindikalnog organizovanja, lako je izvući zaključak, da ako su se nemački sindikati udružili, onda to treba da urade i drugi, koji su došli do nivoa organizovanosti i sindikalne svesti, da bi to mogli da sprovedu. Na sličan način, ovo obrazloženje je dao Klaus Priegnitz, obraćajući se predstavnicima GSM "Nezavisnost" i GS TKO "Nezavisnost", prilikom svoje posete.

Iznošenjem trenutne situacije u sindikalnom pokretu Nemačke i ekonomskih trendova iz devedesetih godina dvadesetog veka, došlo se do zaključka, da su razlozi ujedinjenja ovih sindikata, kako ekonomske prirode, tako i prisutnih trendova globalizacije u nemačkoj privredi. Slični razlozi i motivi opredelili su i GSM i GS TKO da naprave hrabre istorijske iskorake, da ne govore o identitetima i onome što se gubi, već da gledamo u budućnost članova i zaposlenih i potreba koje će imati u vremenu ispred nas.

Porođajne muke rađanja jednog velikog industrijskog sindikata, nisu mogle biti izbegnute, ali svi oni koji učestvuju i koji su doprineli da do tih "muka" dođe očekuju jedno zdravo i napredno dete: Industrijski sindikat Srbije metalaca i tekstilaca Srbije "Nezavisnost". U ovom imenu koje je predlog za budući naziv objedinjenih sindikata, nalazi se i zadovoljstvo i izazov i dobro je da će većina nas koji su prisustvovali ovom zajedničkom sastanku sa kolegom Priegnitzom, biti odgovorni da to zajednički "stvoreno dete" dovedemo do punoletstva i zrelosti.

Na tom putu sazrevanja, možemo očekivati, kao i do sada, bratsku solidarnu pomoć kolega iz IGM "Metall", koji su i do sada bili veliki podržavaoci aktivnosti rada sindikata "Nezavisnost".