ARHIVA VESTI
     
 
Okrugli sto o Evropskim radničkim većima održan u Vranju. Predlog Industrijskog sindikata Srbije Zakona o radničkim većima dobio podršku učesnika okruglog stola. Radnička veća kao šansa za povećanje prava radnika i izazov za srpske sindikate.

RADNIČKA VEĆA ŠANSA ZA RADNIKE I IZAZOV ZA SINDIKATE




Vranje, 17.09.2015.

Projekat Industrijskog sindikata Srbije i Solidar Suisse “Udruženim snagama ka zajedničkom cilju: Radnička veća kao osnov za bolje ostvarivanje poslovne politike preduzeća i unapređenje prava zaposlenih“ ulazi u fazu javnog zagovaranja i predstavljanja predloga Zakona o radničkim većima.

Ovaj zakon je rezultat dvogodišnjeg rada a Skupština Grada Vranja i regionalni poverenik Ujedinjenih sindikata Srbije Novica Mitić su bili domaćini Okruglog stola koji je okupio preko dvadeset i pet učesnika.



Zakon su predstavili Dragan Matić i Nebojša Savić, predsednik i sekretar Industrijskog sindikata Srbije, kojima nije bilo lako da odgovore na mnogobrojna pitanja učesnika. Učesnicima je podeljen liflet „ Udruženim snagama ka zajedničkom cilju: Radnička veća kao osnov za bolje ostvarivanje poslovne politike preduzeća i unapređenje prava zaposlenih“(sajt ISS-Aktuelnosti), Nacrt Zakona o savetima zaposlenih-radničkim većima kao i autorski tekst prof dr. Darka Marinkovića, Participacija zaposlenih u definisanju ekonomske politike i strategije, koji je predsedavajući Radne grupe Ministarstva rada za kodifikaciju radnog zakonodavstva.


   


Tekst Zakona je dobio punu podršku učesnika a dotakli su se i mnogobrojni, svakodnevni problemi radnika i sindikata, koji su sve učestaliji i brutalniji.

Mnogi od tih problema mogu biti predupređeni usvajanjem i primenom Zakona o radničkim većima čije se moguće usvajanje očekuje u 2016. godini, pod uslovom da ne bude izbora.



ISS planira da se Okrugli stolovi na temu radničkih veća održe u Subotici, Boru i Smederevu a u novembru mesecu je planirana završna konferencija u Beogradu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"