ARHIVA VESTI
     
 

SMERNICE ZA INDUSTRIJSKU STRATEGIJU




Beograd, 27.08.2015.
Četvrt veka posrnuća i propadanja srpske industrije, okončava se gašenjem najznačajnijih srpskih industrijskih kapaciteta. Odgovornost za propast srpske industrije možemo na ravne časti preraspodeliti na sve prethodne blade od devedesetih godina prošlog veka pa sve do danas. Sadašnja Vlada na čelu sa Aleksandrem Vučićem je imala priliku da decenijsko propadanje preokrene u pravcu razvoja , tačnije Reinduustrijalizacije Srbije, ali oni to nisu znali a nisu ni hteli. Da je ova konstatacija tačna, govori činjenica da je ova Vlada u odnosu na prethodne ostala bez Strategije industrijskog razvoja.
Industrijski sindikat Srbije je u više navrata aktuelizovao Reindustrijalizaciju kao neophodnost ukoliko želimo da Srbija bude stabilna, ekonomski i politički održiva, ali takva Srbija nije po volji svetskim moćnicima a ni sadašnjoj Vladi.
Industrijski sindikat Srbije i dalje nastoji da Vladi Republike Srbije ukaže na neophodnost izrade Strategije industrijskog razvoja Srbije kao i da u tu izradu uključe one koji mogu doprineti da ta Strategija bude održiva, razvojna, inventivna, te prilagođena uslovima u kojima živimo i radimo. Doprinos ovoj ideji Industrijski sindikat Srbije daje kroz nove Smernice industrijskog razvoja koje nisu postojale u našim prethodnim dokumentima vezanim za industriju Srbije.
Prvi korak bi podrazumevao zaživljavanje Ministarstva industrije, nauke i tehnološkog razvoja. Razna naučna dostignuća moraju imati u svojoj osnovi elemenat primenjivosti, upotrebne vrednosti. Ako to postignemo za 10-20 godina mogli bi stići do vrha na polju tehnološkog razvoja i inovacija.
Dosadašnja evropska iskustva na tom polju nam mogu poslužiti kao uzor. Naša ranija zalaganja oko zaživljavanja Razvojne banke nisu naišla na razumevanje političkih moćnika te smatramo da je formiranje Fonda za industrijski razvoj, investicije i konkurentnost mogućnost bez koje se srpska industrija ne može razvijati.
Poseban akcemat treba staviti na izvozna preduzeća, jer bez deviznog priliva Srbija ne može izaći iz dužničkog ropstva.
Privrednicima se moraju garantovati stabilni uslovi poslovanja i bankarska podrška koja postoji u zemljama EU.
Mladim, talentovanim ljudima se moraju obezbediti stipendije i sigurno zapošljavanje, što će dovesti do njihovog ostanka.
Dominantno uvesti model javno-privatnog partnerstva u privatizaciju preostalih privrednih subjekata kao i profesionalni menadžment u državnim preduzećima do privatizacije.
Obezbediti podsticajna sredstva za investitore i olakšice u prvim godinama poslovanja. Podsticati razvoj konkurentnosti jer je to jedini način da preduzeća opstanu i prodaju se.
Sa velikim kompanijama otvarati škole koje će obezbediti stručnu i njima potrebnu radnu snagu.
Socijalne partnere, sindikate i poslodavce uključiti u sve aktivnosti vezane za industriju i njen razvoj.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"