ARHIVA VESTI
     
 
Početak pregovora za Kolektivni ugovor u Le Belieru Kikinda. Socijalni status i uslovi rada na niskom nivou. Kolektivni ugovor rešenje za nagomilane probleme. Le Belier mora primenjivati i poštovati odredbe Globalnog sporazuma IndustriAll Global i multinacionalnih kompanija sa kojima Le Belier posluje.

PROBLEMI U LE BELIERU




Kikinda, 23.07.2015.
Francuska multinacionalna kompanija Le Belier već dvanaest godina uspešno posluje u Srbiji-Kikindi ali još uvek nema Kolektivni ugovor i pored postojanja dva sindikata, Industrijskog sindikata Srbije (ISS) i Samostalnog sindikata metalaca Vojvodine (SSMV). Sindkati godinama pokušavaju da Kolektivni ugovor zaživi ali tek je sada postignut dogovor da otpočne proces pregovaranja.
Višegodišnji, respektabilni poslovni rezultati u 2015. godini imaju trend pada, značajan broj radnika nezadovoljan zaradom i uslovima rada odlazi u slične fabrike u Mađarskoj, gde rade u boljim uslovima i za mnogo veće plate.
Mnoga nerešena pritanja i prisutni problemi mogu se rešiti kroz Kolektivni ugovor, kaže predsednik IS Le Belier, Igor Kolarić koji je razgovarao sa rukovodstvom ISS, predsednikom Draganom Matićem i sekretarom Nebojšom Savićem, koji su posetili Kikindu.
Dobra informacija je da Le Belier planira novi pogon u Kikindi sa 500 radnih mesta ali pre toga treba rešiti probleme u postojećem pogonu.
Trenutno sindikati i poslovodno rukovodstvo rade na izmenama Pravilnika o zaradama-nagrađivanju koje će biti i deo Kolektivnog ugovora koji se najavljuje u jesenjim mesecima.
Le Belier sarađuje sa preduzećima (Mercedes, PSG, Reno) koji su potpisnici Globalnog sporaruma a čije odrednice moraju poštovati i kooperanti, u ovom slučaju Le Belier.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"