ARHIVA VESTI
     
 
ODRŽAN SASTANAK U MINISTARSTVU EKONOMIJE I REGIONALNOG RAZVOJA POSVEĆEN PRIVATIZACIJI RTB «BOR»

NOV TENDER ZA RTB «BOR»




Beograd, 30.08.2007.
Dana 29.08.2007.godine, održan je sastanak u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, na kome su pored ministra Mlađana Dinkića prisustvovali predstavnici reprezentativnih sindikata RTB-a, menadžment RTB-a, predstavnici konsultantskih kuća, predstavnici Agencije za privatizaciju RTB-a i Vladin Odbor RTB-a. Najvažnije informacije sa sastanka su sledeće: novi tender za prodaju RTB-a, raspisuje se u petak 31.08.2007.,zadržava se model privatizacije, prodajom 100% osnovne imovine, zadržava se postojeća strategija privatizacije, osim u delu koji govori o broju radnika koje budući vlasnik treba da preuzme (4.200), već mu se nameće obaveza da preuzme sve zaposlene (oko 4.690) što je dostignuti nivo pregovora sa prvoplasiranim na prethodnom tenderu,rok za izradu završne tenderske dokumentacije (ovog puta pridodaje se poseban dokument o ekologiji koji radi Ministarstvo za ekologiju i zaštitu životne sredine) je 15. septembar,a krajnji rok za otkup dokumentacije – 5. oktobar 2007 godine. Podnošenje ponuda je do 31. oktobra i objavljivanje rang liste – 26. novembra 2007. godine.

Umesto u 1400 časova, kako je najavljeno, sastanak je počeo u 1435 časova. Razlog kašnjenja je bio insistiranje predstavnika Samostalnog sindikata da u salu uvedu ljude koji nisu bili na spisku pozvanih, niti su radnici RTB-a. Posle kraće polemike ministar Dinkić je dozvolio svima ulazak.

Posle uvodne reči Ministra, za reč se javio Dragan Aleksić, predsednik JSO RTB SSMS i optužio sindikat «Nezavisnost» i poslovodstvo RTB-a da rade suprotno interesu zaposlenih, zbog toga što se zalažu za privatizaciju RTB-a, i da će oni (JSO) napustiti sastanak i da ubuduće neće prisustvovati bilo kakvim razgovorima i pregovorima na kojima su prisutni «Nezavisnost» i menadžment RTB-a.

U delegaciji JSO-a bili su prisutni i sindikalci iz FOD-a, fabrike koja ni posle četvrtog tendera nije dobila vlasnika. Valjda su na bazi tog iskustva hteli u startu da pokvare drugi tender za RTB, jer su nedvosmisleno rekli da oni nikad neće priznati privatizaciju RTB-a prodajom 100% imovine, iako se to od njih i ne traži.Posle njihovog napuštanja sale, sastanak je nastavljen u fer i korektnoj atmosferi i u partnerskom dijalogu.

Tenderski uslovi su: 340 miliona dolara za kupovinu imovine, minimum 180 miliona dolara za investicije i socijalni program potpisan sa prvoplasiranim na prethodnom tenderu kao polazni dokument za nove pregovore. Budući vlasnik se takođe obavezuje da u što kraćem roku izgradi novu Topionicu i da ulaže u zaštitu životne sredine. Depozit za učešće na ovom tenderu je povećan sa dosadašnji 3 miliona dolara na 10 miliona dolara. Ukoliko se postigne veća prodajna cena od visine obaveza, razlika će se usmeriti na podelu neke vrste akcija radnicima.

Sindikat «Nezavisnost», je zahtevao od ministra Dinkića da se pre privatizacije povećaju zarade zaposlenima za visinu rasta troškova života, a Ministar je obećao da će o dodeli dodatnih sredstava RTB-u za ovu namenu o tome razgovarati sa Ministrom finansija i da će nas o tome blagovremeno obavestiti. Takođe smo zahtevali od Ministra Dinkića, da ukoliko iz bilo kojih razloga ( što niko normalan ne želi) i ovaj tender propadne, deo sredstava iz depozita pripadne RTB-u, našta je Ministar dao načelnu saglasnost, uz primedbu da je on ubeđen da će ovaj tender uspeti, da će RTB «Bor» vrlo brzo imati svog titulara i da će nakon privatizacije to biti profitabilna kompanija.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"