ARHIVA VESTI
     
 
Predstavljen Nacrt Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti. Sindikati učesnici radne grupe i javnih rasprava.

RAD U INOSTRANSTVU




Beograd 29.06.2015. godine

Radna grupa ministarstva rada i socijalne zaštite je u Beogradu u prostorijama Privredne komore Srbije, predstavila Nacrt Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti.


 


 

O samom Nacrtu govorio je pomoćnik ministra rada Zoran Lazić, a praktikum Zakona je predstavila Snežana Bogdanović sektor za rad ministarstva rada. Učešće u diskusiji su uzeli i predstavnici građevinske komore, sindikata ( ISS, USSS, SSSS ) i predstavnici preduzeća.

 


 

Zakon je neophodan kako bi se zaštita radnika podigla na viši nivo od postojećeg, poslodavci disciplinovali, a država imala pun uvid u kretanje radne snage u inostranstvu. Zakon se odnosi na zaposlene, kompanije i Agencije za zapošljavanje. Dolaskom multinacionalnih kompanija sve više je prisutno i međukompanijsko kretanje radne snage, što može narušiti postojeći zakonski okvir.

 


 

Zakon predviđa da radnici u inostranstvu biraju svog predstavnika koga kontaktiraju predstavnici državnih organa i diplomatsko konzularni predstavnici. Obaveštenje o upućivanju zaposlenih u inostranstvo propisuje ministar i to stoji kao dokument bez kojeg radnik nemože biti poslat na rad u inostranstvo. Nezadovoljstvo sa Nacrtom Zakona je iskazao Duško Vuković član radne grupe ispred SSSS koji smatra da Zakon mnogo više ide na ruku poslodavaca, kao i da nepostojanje međudržavnih ugovora omogućava da radnici ako budu obezpravljeni, prevareni i životno ugroženi svoje na Nacrt Zakona mogu poslati Ministarstvu rada.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"