ARHIVA VESTI
     
 
OKONČANA AGONIJA RADNIKA I SINDIKATA U KRAGUJEVCU – 4300 RADNIKA "ZZO" POTPISALO ZA OTPREMNINE OD 250 EVRA PO GODINI STAŽA

"NEČASTIVA" PONUDA IPAK PRIHVAĆENA




Kragujevac, 29.08.2007.
Radničke i sindikalne aktivnosti u Kragujevcu su okončane masovnim prihvatanjem radnika "ZZO" ponude Vlade Republike Srbije za stimulatuvne otpremnine od 250 evra po godini staža. Spiskovi radnika koji su se izjasnili za ovaj program već su prosleđeni za Beograd, a očekuje se da će isplate krenuti već od 29.08.2007.godine. Kako je ranije izjavio ministar Dinkić, novac potreban za isplatu radnika je obezbeđen, a radnicima će biti uplaćen na račune koji postoje u "ZZO". Još juče postojali su pokušaji da se štrajkom "glađu" koji je zagovaran od strane predstavnika Samostalnog sindikata izdejstvuje nešto veći iznos otpremnine, ali na sreću do toga nije došlo, jer se ispostavilo da je radnicima "ZZO" i ova suma prihvatljiva.

Ocenjujući rezultate svih sindikalnih aktivnosti, GSM «Nezavisnost» može da istakne zadovoljavajući nivo saradnje koji je postojao među sindikatima, a i 250 evra po godini staža je suma za koju se teško možemo izboriti u nekim drugim preduzećima koja su u sličnoj situaciji kao i radnici na "ZZO". U nekoliko navrata dolazilo je do pokušaja i predloga od strane kolega iz Samostalnog sindikata da se radikalnim merama ostvare zahtevi, ali se pokazalo da su njihove procene bile neutemeljene i da su često hteli da i druge sindikate uvuku, a i radnike "ZZO" - na "put bez povratka". Svi sindikati i zaposleni u Zastavi se moraju okrenuti budućnosti i radu, a sindikalne avanturiste, treba ostaviti po strani daleko od radnika i fabrika.

Ohrabruje nas činjenica da poslovodno rukovodstvo "Zastave" nije sedelo skrštenih ruku, već je za vreme ovih protesta sklopljen posao za prodaju 1200 vozila "Zastava 10". Zainteresovanost kupaca za pojedina preduzeća iz Grupa "Zastava" raste i sve je izvesnije da će doći do prodaje tih preduzeća. Postoje i određene ideje da se radnici koji trenutno rade u Zastavi a preuzeti su sa "ZZO" prime u stalni radni odnos i time bi se potvrdilo da gašenje "ZZO" nije propast za ljude koji su na njemu bili, već jedan novi početak, ukoliko to pojedinac želi.

Značajna finansijska sredstva koja će se naći kod radnika "ZZO" ne smeju biti potrošena na kupovinu bele tehnike, automobila i slično. Trideset miliona evra koje će se isplatiti na ime otpremnina je suma koja se mora «pametno» uložiti, a ne potrošiti.

Zato nas raduje i izjava koja stiže iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja da će se sve učiniti kako bi sredstva za podsticaj direktnih investicija i povoljni krediti usmeriti u kragujevački region što bi za posledicu imalo i otvaranje novih radnih mesta. Sindikat "Nezavisnost" će voditi značajne aktivnosti sa "Nacionalnom službom za zapošljavanje", kako bi se novac od otpremnina iskoristio za zapošljavanje i otpočinjanje nekog biznisa.

- "O svim ovim događajima koji su se odvijali u proteklih mesec dana mogu se dati različite ocene i komentari, ali sindikat "Nezavisnost" je mišljenja da pravi sud mogu dati samo oni koji su bili aktivni učesnici, koji su preuzimali odgovornost za budućnost radnika i koji su objektivno mogli da sagledaju sve okolnosti koje su se iz trenutka u trenutak menjala. Za neke druge akcije nekim drugim sindikatima, a naročito Samostalnom sindikata metalaca Srbije i Kragujevca poručujemo da: populizmu, "revolucionarnim" izjavama i lošim procenama, ne mogu zadobiti poverenje i poštovanje ni svojih članova, ni članova drugih sindikata a ni radnika Srbije. Granski sindikat metalaca "Nezavisnost" ovim obraćanjem stavlja tačku na događaje vezane za "ZZO" i okreće se budućnosti i "Zastava Grupi", koju tek čekaju izazovi privatizacije", kaže Dragan Matić, predsednik GSM "Nezavisnost".

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"