ARHIVA VESTI
     
 
POSETA "IG METALL" GSM "NEZAVISNOST"

POTVRĐENO PRIJATELJSTVO I SARADNJA




Beograd,24.08.2007.
U trodnevnoj poseti GSM "Nezavisnost" su bili predsednik IG Metall i Svetske federacije metalaca (IMF) Jurgin Peters, kao i Horst Mund, šef međunarodnog odeljenja IGM. Petnaestogodišnja saradnja između IGM i GSM "Nezavisnost" razvijala se uzlaznom linijom i ukoliko bi izrekli ocenu da je GSM "Nezavisnost" u proteklom periodu ostvario zavidne rezultate, onda slobodno možemo reći da je u svim tim uspesima učestvovao i IGM.Pomoć, podrška kao i značajna finansijska sredstva, doprineli su da je GSM "Nezavisnost" na prostorima Srbije i Jugoistočne Evrope prepoznat kao reformatorski sindikat, proevropski orijentisan sa snažnom demokratskom unutrašnjom strukturom.


- "Nema veće privilegije i zadovoljstva nego učiti i biti u prijateljskim i bratskim odnosima sa sindikatom IGM", istakao je Dragan Matić, predsednik GSM "Nezavisnost".

Posetu visokih zvaničnika IGM i IMF iskorišćena je i za sastanak sa ministrom rada i socijalne politike, Rasimom Ljajićem. Ministar Ljajić je dao kratak prikaz aktivnosti i prioriteta koje Ministarstvo rada i socijalne politike sprovodi kao i probleme koji opterećuju čitavo srpsko društvo istakavši problem Kosova i Haga kao ispunjenja uslova za integrisanje u evropsko društvo. Velika zainteresovanost Ministarstva postoji i u ojačavanju institucije socijalnog dijaloga, te reformi u oblasti zaštite na radu koje su delom realizovane, a velike "zahvate" treba očekivati u službama Inspekcije rada tj. njenom reformisanju.

Kolega Jurgin Peters je istakao da postoje značajna iskustva iz ovih oblasti u Nemačkoj, koja proizilaze iz perioda ujedinjenja istočne i zapadne Nemačke, a pojedini procesi još nisu završeni.Potvrđena je i zainteresovanost Ministarstva rada za organizovanje konferencije o stanju i perspektivama auto industrije u Srbiji, a dobijena je podrška i potvrđeno učešće IGM i IMF. Kroz razgovor proistekla je ideja da predstavnici sindikata i Ministarstva budu gosti IGM i da prilikom te radne posete obradimo i fokusiramo se na teme socijalni dijalog, inspekcija rada i participacija sindikata u istoj i oblast zaštita zdravlja i bezbednost na radu.

Kolega Peters je posebno pojasnio i istakao postojanje evropskog socijalnog modela koji za krajni cilj ima primenu u svim državama Evropske unije kao i u zemljama kandidatima. - "Sindikati moraju učestvovati u građenju socijalno odgovorne države i održavati i kreirati sve procese na čijem kraju puta stoje zvezdice Evropske unije", istakao je Dragan Matić u zaključivanju ovog produktivnog radnog sastanka.

Gostima iz IGM je data informacija o sindikalnom, ekonomskom i političkom stanju u Srbiji a posebno se razgovaralo o privatizaciji i aktuelnom trenutku. Upriličena je i poseta preduzeću "Minel kotlogradnja" koje je pre godinu dana privatizovano od strane "Rudnap gupe", koje uspešnim poslovanjem i korektnim odnosima sa sindikatom i zaposlenima predstavlja dobar primer da privatizacija nije "omča oko vrata" zaposlenih, već šansa i za zaposlene i za privredni subjekat koji je privatizovan.

Razgovori su obavljeni i sa Fondacijom "Friedrich Ebert", sa kojom i IGM i GSM "Nezavisnost" imaju dugogodišnju saradnju. O toj saradnji i postignutim rezultatima govorio je Frank Hantke, šef kancelarije FES u Beogradu.

Predstavnici IGM istakli su zadovoljstvo posetom GSM "Nezavisnost" ohrabrili nas i dali podršku za buduće aktivnosti, ali su kao naš "stariji sindikalni brat" iskoristili priliku da nam ukažu na mogućnosti saradnje sa drugim sindikatim, a u interesu naših članova i zaposlenih u metalskoj industriji. Na kraju posete potvrđeno je da se dobri odnosi, međusobno uvažavanje i podrška GSM "Nezavisnost" nastavljaju.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"