GENERALNI SEKRETAR EFAT-A HARALD WIEDENHOFER ODRZAO PREDAVANJE

RIZICI UKLJUCENJA U EVROPSKU UNIJU

Beograd, 10.10.2006.
Generalni sekretar EFAT ?a (Evropske federacije prehrane, ugostiteljstva i turizma) kolega Harald Wiedenhofer imao je izlaganje na temu ?Pro?irenje i rizici uključenja u Evropsku uniju?, sa akcentom na ulogu sindikata u tom procesu i socijalni dijalog. Pored rukovodstva Granskog sindikata prehrane, ugostiteljstva i turizma ?Nezavisnost? i koordinatora regiona, učesnici predavanja su bili i predsednik i sekretar GSM ?Nezavisnost? , D. Matić i A. Todić kao i predstavnici Granskog sindikata hemije, energetike i rudarstva ?Nezavisnost?.
Evropska federacija obuhvata 120 članica sa vi?e od 2,5 miliona članova iz Evropske unije i zemalja koje će tamo uskoro biti. Značajno je da je Vlada Republike Srbije odredila evropske integracije, kao svoju strate?ku i prioritetnu aktivnost, čiji rezultat treba da bude ulazak u Evropsku uniju. Kolega Harald je istakao da sindikati u tom procesu moraju aktivno učestvovati i doprineti da proces pridru?ivanja bude efikasniji i transparetniji. Evropski sindikati su u velikoj meri doprineli da određene, već sada članice EU, to postanu br?e i lak?e.
Najveći izazov u pro?lom i ovom veku za sve evropljane, bilo je evropsko povezivanje i stvaranje Unije, jer je Evropska unija i pored kritičkih stavova koje su sindikati često imali, bila podr?ana od tih istih sindikata, kao garant mira, socijalne pravde i ekonomskog prosperiteta. Evropska unija u velikoj meri doprinosi povećanju ?ansi da se zaposleni i sindikati izbore za političke i socijalne standarde koji će se primenjivati u svim zemljama članicama. Socijalni evropski model je bolji u odnosu na ostatk sveta (Ju?na Amerika, Azija, Afrika..) i kao takav se mo?e nadalje pobolj?avati.
Za zemlje buduće članice Evropske unije, javljaju se i određeni rizici, pre svega u nekonkuretnoj privredi, ?to za posledicu mo?e imati gubitak radnih mesta, rast cena, poreskih stopa i tro?kova ?ivota, neminovni su deo posledica u procesu pridru?ivanja i ?ivota u evropskoj porodici. Srbija nesme biti izdvojeno "ostrvo", već deo sistema Evropske unije, kako geografski,tako ekonmski, politički i socijalni. Zemlje, kandidati, moraju postati konkuretne, a privrede tr?i?no orijentisane i efikasne. Zalaganje Evropske unije za uva?avanje razlika na nacionalnim nivoima ogleda se i u evropskom socijalnom modelu, koji se zala?e za siguran posao, kvalitetne zarade, sigurnost radnih mesta i to mora da bude izra?eno i od strane dr?ave, poslodavaca i sindikata. Isticanje socijalnog dijaloga, kao osnove u odnosima socijalnih partnera, često i u samim članicama nije dovoljno po?tovan, ali to nije česta pojava. Isticanje ljudskih prava, kao prioritetnog zalaganja dr?ava i vlada, mora se istovetno primenjivati u svim dr?avama, pa i onima koje jo? nisu deo Evropske unije.
Unija je sebi utvrdila novi strate?ki cilj za sledeću deceniju, da se Unija učini najkonkurentnijim i najdinamičnijim privredno-ekonomskim područjem sveta, baziranom na znanju, privredno-ekonomsko područje koje je sposobno da postigne trajni privredni rast sa vi?e radnih mesta koja su istovremena i bolja i sa jačim socijalnim jedinstvom.
?Izuzetno je va?no da zemlje kandidati izbore poziciju pridru?enog člana i time stekne mogućnost pristupa i kori?ćenja evropskih fondova. Ta sredstva omogućavaju intizivniji ekonomski razvoj i pospe?uju zapo?ljavanje. Projekti moraju da se koncipiraju na nacionalnom nivou, a to omogućava dobijanja finansijskih sredstava. Tako dospeli novac zahteva i da dr?ave izgrade strukture-institucije, koje prate i kontroli?u tro?enje fondovskih sredstava. Status dr?ave kandidata pospe?uje ulaganje i ohrabruje investitore a to podrazumeva dolazak multinacionalnih kompanija. Taj trenutak, sindikati moraju dočekati spremni, organizovani i edukovani. Moramo prihvatiti činjenicu da zaposleni nikada nisu dobili ne?to i ostvarili neko pravo a da to nije bio plod sindikalnih aktivnosti i borbe?, istakao je koega Harald Wiedenhofer .