ARHIVA VESTI
     
 
"SVETE KRAVE" SRPSKE PRIVATIZACIJE

SLUČAJ "MINEL ELVO", BEOGRAD




Beograd, 22.08.2007.
Ugovorom o prodaji društvenog kapitala metodom javne aukcije subjekta privatizacije "Minel Elvo" Beograd, zaključenom 05. 12. 2006. godine između Agencije za privatizaciju i kupca Dušimira Zabunovića iz Beograda, okončana je privatizacija preduzeća "Minel Elvo" Beograd. Sednica Skupštine akcionara održana je 28.12.2006. na kojoj su usvojeni akti i izabrana Uprava privrednog društva "Minel Elvo" Beograd. Preduzeće je u postupku privatizacije 2004. i 2005. godine poslovalo pozitivno, a u trenutku privatizacije i potpisivanja kupoprodajnog ugovora 05. 12. 2006.godine takođe je poslovalo pozitivno i po završnom računu za 2006.godinu iskazana je i dobit.U celom predprivatizacionom i privatizacionom periodu, cena rada je redovno ugovarana, shodno kolektivnom ugovoru, a zarade redovno isplaćivane.Pre primopredaje dužnosti, bivše rukovodstvo obezbedilo je i sredstva za isplatu zarade za januar 2007.godine u skladu sa kolektivnim ugovorom.

Od preuzimanja preduzeća od strane novog vlasnika Dušimira Zabunovića i njegovog menadžerskog tima nastaju problemi u isplati zarada, a u poslednje vreme i obezbeđivanju kontinuiteta poslovanja.

Sindikati "Minel Elvo" Beograd u više navrata su pokušavali nastale probleme da razreše sa novim vlasnikom i njegovim menadžerskim timom, ali bez uspeha, zbog insistiranja novog vlasnika da su zarade visoke i da zaposleni treba da primaju minimalnu zaradu. Shodno takvom stavu novi vlasnik je mimo dogovora sa sindikatima, mimo kolektivnog ugovora i Aneksa 1. kupoprodajnog ugovora, započeo isplatu zarada na sledeći način:
-isplata za februar u visini 55%, bez konačnog obračuna i isplate zarade,
-isplata za mart 10 000 dinara, bez konačnog obračuna i isplate zarade,
-isplata za april 10 000 dinara, bez konačnog obračuna i isplate zarade.

Reagujući na takvo ponašanje novog vlasnika sindikati "Minel Elva" uputili su zahtev Agenciji za privatizaciju, Sektoru za kontrolu da izvrši vanrednu kontrolu poštovanja Aneksa 1. kupoprodajnog ugovora.

Sektor za kontrolu je izvršio kontrolu 20.04.2007. godine i dostavio izveštaj sindikatima. U izveštaju pod stavom: socijalni aspekt, tačka 2., Centar za kontrolu je netačno utvrdio činjenično stanje, tvrdeći da se način obračuna zarade nije menjao nakon privatizacije. Način isplate se drastično promenio nakon privatizacije a zaposleni nisu ni dobili konačan obračun zarada, što je konstatovala Inspekcija za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. U međuvremenu novi vlasnik na svoj zahtev dobija Upozorenje od Agencije za privatizaciju Sektor za davanje saglasnosti da su zarade u "Minel Elvu" povećane bez saglasnosti Agencije i nalaže mu da ih u roku od osam dana vrati na pređašnji nivo (nije jasno koji nivo). Ovakav stav Agencije za privatizaicju, Centar za kontrolu i sektora za saglasnost koji nije utemeljen ni na jednoj činjenici, koji se ne bazira na dokumentaciji na osnovu koje je izvršena prodaja «Minel Elva», protivna je i članu 25 a Zakona o privatizaciji, jer je preduzeće u postupku privatizacie poslovalo pozitivno, tako da nije trebala nikakva saglasnost i na kraju kupac je bio upoznat sa kompletnom finansijskom situacijom preduzeća i to je potpisao u kupoprodajnom ugovoru (tačka 5.1.5.).

Ovakav stav Agencije za privatizaciju po zaposlene i predsednike sindikata proizveo je pravnu posledicu, od podnošenja krivičnih prijava protiv sindikalaca od strane vlasnika, do smanjenja zarade zaposlenima do iznosa minimalne zarade, da bi na kraju vlasnik ponudio zaposlenima Aneks ugovora o radu, u kojem im nudi isplatu zarade koju je isplatio do sada (10 000 dinara) kao konačne zarade, obrazlažući to ekonomskim teškoćama u koje je poslodavac zapao.

I ako nisu imali obavezu da to urade, oba reprezentativna sindikata u "Minel Elvu", sindikat "Nezavisnost" i Samostalni sindikat, matematički i činjenično dostavili su Agenciji za privatizaciju Centru za saglasnost, da je cena rada od 2003. godine do privatizacije ugovarana u skladu sa zakonom. Đžaba, Agencija za privatizaciju ne reaguje, a agonija zaposlenih u "Minel Elvu" se nastavlja.

Očigledno je da Agencija za privatizaciju štiti kupca "Minel Elva" Dušimira Zabunovića. I ako je obaveštena da je kupac Dušimir Zabunović, inače jedan od "svetih krava" srpske privatizacije i vlasnik preduzeća "MPS – Beograd", za samo pet meseca prekršio gotovo sve odredbe kupoprodajnog ugovora, a koje su razlog za raskid istog, Agencija za privatizaciju, Centar za saglasnost izdaje kupcu dopis čime pokriva sve njegove brljotine, i ako zna da navodi u dopisu nisu tačni i da ne odgovaraju činjeničnom stanju u dokumentaciji. Cilj je postignut, Agencija za privatizaciju, Centar za kontrolu poštovanja kupoprodajnog ugovora, dobio je alibi da ne raskine kupoprodajni ugovor sa Dušanom Zabunovićem.

Čime je Dušimir Zabunović zadužio ovu državu, da mu jedan državni organ, kao što je Agencija za privatizaciju, na osnovu netačnih podataka daje "alibi" i ako zna da odgovorno lice čine krivično delo, zloupotrebe službenog položaja ?

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"