ARHIVA VESTI
     
 
NAKON DEVET MESECI BEZUSPEŠNIH NASTOJANJA DA SE POTPIŠE KOLEKTIVNI UGOVOR

ŠTRAJK U "INTERLEMINDU" - LESKOVAC




Leskovac, 22.08.2007.
Posle gotovo devet meseci bezuspešnih nastojanja da se potpiše kolektivni ugovor, utvrdi cena rada i regulišu odnosi unutar preduzeća, oba sindikata u preduzeću "Inter Lemind" Leskovac, bili su prinuđeni da prava zaposlenih brane štrajkom. Sindikat "Nezavisnost" i Samostalni sindikat "Inter Lemind" Leskovac, u skladu sa Zakonom o štrajku, organizovali su zaposlene i od 16. avgusta 2007. godine stupili u štrajk. Sindrom "Peconi" se nastavlja u Srbiji, s tom razlikom, što vlasnik i poslodavac "Inter Leminda" nije jedan od domaćih "svetih krava" srpske privatizacije, već "sveta krava" bugarske, odnosno makedonske privatizacije.

Umesto da pregovara sa štrajkačima, našta ga obavezuje zakon i nađe rešenje za nastali problem Poslodavac se upustio u tumačenje: da li je štrajk organizovan na zakonom predviđen način. Poslodavac je otišao toliko daleko, da je Štrajkačkom odboru dostavio dopis, obaveštavajući ga da ne poznaje širi kontekst i namere zakonodavca ?! Mora se priznati da je ovo "novina" u ponašanju poslodavaca! Zakonom o štrajku predviđeno je, ko je nadležan da tumači i ko je zadužen za sprovođenje Zakona, tj. Inspekcija rada Ministarstava rada i socijalne politike.

Zbog ovakvog stava poslodavca, Štrajkački odbor je zatražio inspekcijski nadzor nad organizovanjem i sprovođenjem štrajka od strane dva sindikata u "Inter Lemindu". Postupajući po zahtevu od 20. avgusta 2007.godine dva inspektora Inspekcije rada došla su u "Inter Lemind", kako bi utvrdili da li je štrajk organizovan i da li se sprovodi na zakonom predviđen način. I dok je Štrajkački odbor stavio na uvid kompletnu dokumentaciju, od najave štrajka, pa sve do sada, Poslodavac na zahtev inspektora nije dostavio ništa. Štaviše obavestio je inspektore da tri dana neće biti u preduzeću, a da niko drugi, sem njega, nema pravo da razgovara sa inspektorima ! Ali zato njegovi potčinjeni direktori i rukovodioci mogu slobodno da maltretiraju zaposlene u štrajku, izdaju rešenje štrajkačima o radnoj obavezi itd.

Sindrom "Peconi" se nastavlja, s tom razlikom, što vlasnik i poslodavac "Inter Leminda" nije jedan od domaćih "svetih krava" srpske privatizacije, već "sveta krava" bugarske, odnosno makedonske privatizacije.Te "svete krave" nepoštujući ni zemaljske, a ni božije zakone od svih ostalih zahtevaju da striktno poštuju zakone pa čak da razumeju "širi" kontekst zakona. Izvesno je da ovako shvaćen stav poslodavca nema nikakav uticaj na štrajkače koji su odlučni da svoja prava po osnovu svog rada isteraju do kraja.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"