ARHIVA VESTI
     
 
SEKCIJA MLADIH UGS "NEZAVISNOST": MEĐUNARODNI DAN MLADIH

"NEKA TE VIDE, NEKA TE ČUJU"




Beograd, 13.08.2007.
Ujedinjene Nacije 12. avgust - obeležavaju kao Međunarodni dan mladih, a sve u nameri da se omogući spoznaja potencijala mladih ljudi, da se proslave njihova dostignuća, i nađe način da uzmu što više učešće u razvoju društva. Ovogodišnji slogan međunarodnog dana mladih „Neka te vide, neka te čuju“ zapravo je poziv mladima da uzmu više učešća u donošenju odluka na svim društvenim nivoima.

Često se srećemo sa sloganom “mladi su budućnost“, ali ne treba zanemariti činjenicu da mladi veoma pozitivno mogu doprineti i razvoju društva danas. Iako je jasno da je učešće mladih u donošenju odluka na svim nivoima izuzetno važno, u praksi, međutim, mladi su veoma često izopšteni iz društvenog progresa.

Međunarodne institucije sve češće ističu da uspešno uključivanje mladih u ove procese dovodi do donošenja boljih propisa, do njihove bolje implementacije i evaluacije. Aktivno učešće mladih pri donošenju odluka na svim društvenim nivoima direktno uzrokuje veću posvećenosti i bolje razumevanje principa ljudskih prava i demokratije među mladima. Od neprocenjivog je značaja uključivanje mladih u rešavanje konfliktnih i post-konfliktnih situacija, kao i u zaštitu njihovih prava, posebno prava mladih žena.

Da bi se mladi efektivno uključili u promene, neophodno je anulirati predrasude današnjeg društva koje sputavaju doprinos mladih svopštem napretku. Neophodno je prevazući međugeneracijski jaz i podržati mlade da aktivno učestvuju u svim programima i aktivnostima koji i na njih direktno utiču. Efektne strategije za aktivnije delovanje mladih u društvu moraju prevazići “ad hoc“ pristupe, kako bi organizovano uključile mlade u sve aspekte socijalne strukture, u relevantne institucije i procese.

Mladima je neophodno omogućiti bolji i kvalitetniji pristup informacijama o njihovim pravima i obavezama; sprovesti svojevrsnu promociju učešća mladih u društvenom i političkom životu, u razvoju drušva i zaštiti životne sredine. A sve uz poštovanje prava na udruživanje u cilju zaštite interesa mladih.

Sekcija mladih Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ organizovano se bavi pitanjima mladih ljudi u Srbiji, problemima sa kojima se mladi susreću nakon završenog školovanja, prilikom stupanja na tržište rada i u samom "svetu rada". Mi se zalažemo za veću zaposlenost mladih, zaštitu specifičnih profesionalnih, radnih, socijalnih i sindikalnih prava i interesa mladih ljudi, efikasniju socijalnu i zdravstvenu zaštitu mladih radnika, doslednu primenu propisa o posebnoj zaštiti mladih na radu, itd.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"