ARHIVA VESTI
     
 
Sindikat novinara Srbije (SINOS) okupio kolege i eksperte iz regiona. Zašto nema sindikata u privatnim medijima? Slobode u medijima kao indikator slobode u društvu. Održavanje Okruglog stola podržala Fondacija Fridrih Ebert (FES).

ZAŠTO NEMA SINDIKATA U PRIVATNIM MEDIJIMA?




Beograd, 05.02.2015.

Sindikat novinara Srbije je u svom pozivu učesnicima Okruglog stola koji je održan u Beogradu pojasnio razloge i motive održavanja rasprave na temu „Zašto nema sindikata u privatnim medijima?“.

Pozdravna obraćanja učesnicima i uvodna izlaganja su imali predsednica SINOS-a Dragana Čabarkapa i predstavnik FES-a Bojan Lađevac.

„U Srbiji nije uspostavljen socijalni dijalog na nacionalnom nivou. Sindikati i Kolektivni ugovori postoje samo u medijima u kojima je država, odnosno lokalna samouprava zadržala vlasništvo. Budući na novi Zakon o javnom informisanju predviđa izlazak države iz medija do polovine 2015. godine postoji realna opasnost da mediji ostanu bez sindikata i socijalnog dijaloga.“ – stoji u pozivu za Okrugli sto.



Učesnici Renata Šreder-direktorka Evropske federacije novinara, Anton Filić, Tamara Kausidis, Marijana Camović, predsednici Sindikata novinara Hrvatske, Makedonije i Crne Gore su izneli svoje stavove i mišljenja o datoj temi istakavši da su „Slobode u medijima dobar indikator slobode u društvu“.

„Sloboda svake profesije a naročito novinara je nemoguća bez prava na sindikalno udruživanje i delovanje. Preko 300 000 članova Evropskog udruženja novinara (EFJ)“ svakodnevno vode borbu. Evropska komisija podržava aktivnosti EFJ, ali je primetan pad broja Kolektivnih ugovora i suprotstavljanja prisustva sindikata u privatnim medijima“ poručila je Renata Šreder.



Učesnici diskusije posebno su istakli probleme otpuštanja novinara zbog sindikalnog delovanja u Makeniji, Crnoj Gori, Hrtvatskoj a slično je i u celom prostoru Jugoistočne Evrope.

Posebnu pažnju je izazvalo briljantno, vispreno i analitičko izlaganje novinara Slobodana Reljića, koje je kod prisutnih izazvalo ushićenje i veru da se sumorna stvarnost u društvu i novinarstvu može promeniti i da su ljudi ti koji sebi i drugima mogu odrediti način i kvalitet života.

„Sindikati koji se ne uzdaju u svoje članstvo i biće, nemaju perspektivu“ poručio je Reljić prisutnima.

Na osnovu rezultata istraživanja medijske scene Srbije izlaganje je imala Jovanka Matić sa Instituta društvenih nauka.


   


Okruglom stolu su prisustvovali i predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić i generalni sekretar Konfederacije slobodnih sindikata Dragan Marjanović, pomoćnik ministra rada Dušan Petrović i Srećko Mihailović, direktor Centra za razvoj sindikalizma.


 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"