ARHIVA VESTI
     
 
Opasan zastoj u pregovorima oko Železare Smederevo. „Mi treba da tražimo da neko dođe i investira u Srbiju“ Aleksandar Vučić. Strateške i nacionalne vredne kompanije zahtevaju podršku države. Železara Smederevo, „Ponos Srbije“.

PRIVATIZACIJA SPUŠTENIH GAĆA




Beograd, 02.02.2015.

Optimizam Vlade Republike Srbije, premijera Vučića i ministra privrede Željka Sertića, nije uvažavao realnost i ono što će EU, Svetska banka, MMF i ko zna ko još zahtevati. Pokazalo se da sve ove institucije posebno interesovanje pokazuju na polju privatizacije i tzv. reformi.

U takvoj situaciji, sadašnja politička nomenklatura je dobila zadatak da uradi ono što prethodna nije htela ili nije smela, pa je izgubila vlast i sada se proglašava odgovornom što sadašnja vlada „pere prljav veš“ i sluša diktat sa strane.

Najbolniji proces koji se trenutno vodi je rešavanje sudbine skoro dvesta preduzeća u restrukturiranju i najavljen bankrot za većinu.

U tim okolnostima treba privući kvalitetne strane investitore a srpsko društvo i privreda ih čekaju „spuštenih gaća“.

Nakon izjave premijera Vučića „da mi treba da platimo da neko dođe i investira u Srbiju“ otpočinju pregovori sa „Eskarkom“ oko kupovine Železare Smederevo, opterećenim zahtevima koje „Esmark“ iznosi i polako uvećava. Kako pregovarati i dobiti dobru ponudu u datim okolnostima? I dok MMF pohvaljuje poteze Vlade Republike Srbije oko bankrota 188 preduzeća, sa 5000 radnika, ide upozorenje da EU „pažljivo prati proces privatizacije Železare i eventualne pomoći srpske vlade Železari Smederevo.“. poručuje Toni Verheijen, šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu.



Ako se bankrot u 188 preduzeća sprovede, Svetska banka obećava 100 miliona dolara podrške kroz zajam, koji moramo vatiti. Ako rešimo (pogasimo) i ostale firme, možemo dobiti zajam od 200 miliona dolara.

Eto koliko košta sve ono što Agencija za privatizaciju planira da privatizuje, 512 preduzeća u kojima radi 85 000 radnika. Podsećanja radi, krajem 2014. godine, 26 500 radnika je iskoristilo socijalni program, a da se nijedan nije rezaposlio.

E budi ti sada pametan, pa prodaj Železaru, IMT, Petoletku, 14. Oktobar, FAP, IMR, Galeniku, EI Holding, Zorku, Želvoz, FV kraljevo,,... Podsetiću da je USSTEEL otišla nakon jalovih pregovora sa radašnjom Vladom oko pogodnosti koje bi omogućile da USS ostanu u Srbiji.

On što VRS nije htela, učinila je Slovačka , pa USS i dalje posluje u slovačkoj. Železara Košice kao i ranije USS Srbija su nosioci dugoročnog razvoja, značajnog upolenja, angažovanja kooperacije i lanca usluga i najvažnije, nosioci rasta BDP i izvoza.

I ko sme tim da se igra?

Industrijski sindikat Srbije zahteva od Vlade Republike Srbije da prekine ovo prenemaganje i omogući „Esmarku“ kao jedinom zainteresovanom da počne da radi i investira. Koliko su u „Esmarku“ ozbiljni govori sadržina Kolektivnog ugovora Železare Smederevo, i spremnost radnika i sindikata da radom i rezultatima ponovo postanu „Ponos Srbije“.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"