ARHIVA VESTI
     
 
RASKOL U "ASNS" ZBOG PRIVATIZOVANJA SINDIKATA, FINANSIJSKIH MAHINACIJA RANKE SAVIĆ I DRAGANA MILOVANOVIĆA

PUKLA TIKVA U ASNS - SEVALE PESNICE I PIŠTOLJI




Beograd, 10.08.2007.
Izbačeni potpredsednici ASNS sa nekolicinom regionalnih predstavnika ASNS-a juče su na konferenciji za štampu održanoj u "Medija centru" izneli deo "prljavog veša" koji se godinama gomila u radu ASNS-a. Aktuelna predsednica ASNS Ranka Savić optužena je da je u toku nabavke uglja koji je ASNS i bivši Ministar rada, a sada „menadžer“ ASNS, organizovali preko rudnika "Kolubara", uzurpirali oko 6 miliona dinara. Podsećamo, da je svojevremeno ASNS bio eskluzivni distributer 200 hiljada tona sirovog uglja, to je najveći ikada zaključen ugovor "Kolubare" sa nekim od distributera i išao je isključivo preko centrale ASNS-a. Cena uglja po toni je iznosila 958.80 dinara, što je bio posao vredan blizu 200 miliona dinara. Tada je Ranka Savić objasnila da 3% od posla ide centrali ASNS-a što je iznosilo blizu 6 miliona dinara. Ne računajući ovih 6 miliona dinara postavlja se pitanje gde je 6 miliona provizije, a ukupan dug prema "Kolubari" i prevoznicima procenjuje se na desetine miliona dinara i trebalo je da se solidarno pokrije od strane članova ASNS, koji ugalj nisu ni naručivali. Isključeni sindikalci tvrde da je Milovanović nedavno i pucao na Savićku, kao i da joj je drškom pištolja polomio prednji zub, ali o tome se ćuti iz nepoznatih razloga.

-"Savićeva i Milovanović prete članovima sindikata i fizički i otkazima. Milovanović za to koristi direktore preduzeća koje je postavio dok je bio Ministar rada i na taj način vrši pritisak na članstvo i drži ih u strahu“ kaže Milan Petrić, predsednik ASNS –a Grane komunalaca i saobraćajnih delatnosti, navodeći da je Milovanović pretio i njegovoj porodici. Ranki Savić se zamera što se od sindikalne članarine plaća eskluzivni prostor Laburističke partrije, čiji je Milovanović predsednik., kao i otplaćivanje tri automobila Laburističke partije. Sam prostor u kome radi i deluje ASNS članovi sindikata plaćaju 5 000 evra mesečno.

Sednici Glavnog odbora ASNS nisu prisustvovali potpredsednici ASNS jer ih je obezbeđenje Milovanovića fizički sprečilo da uđu na sastanak.

- "LAŽ KOJU RANKA SAVIC STALNO PONAVLJA VEZANA JE ZA REPREZENTATIVNOST ASNS I NJENOM TVRDNJOM DA ASNS IMA PREKO 187.000 CLANOVA. ASNS IMA SAMO 30.000 CLANOVA“,IZJAVIO JE ZELJKO VESELINOVIC, IZBACENI PREDSEDNIK METALACA ASNS-A. Više od 20000 članova zahteva da se Milovanović i Savićka smene, a čitava ova priča podseća na američku priču “Boni i Klajd“. Nažalost, tu istu priču o broju članova ASNS-a do juče je takođe pričao i doskorašnji smenjeni predsednik metalaca ASNS-a Željko Veselinović, dok je bio u "ljubavi" sa Milovanovićkom i Savićkom.

Veselinović tvrdi da Nadzorni odbor ASNS godinama nije bio u mogućnosti da proverava finansijsko poslovanje sindikata, tako da se postavlja opravdana sumnja da je ovo samo vrh "ledenog brega" finansijskih zloupotreba i malverzacija. Granski sindikati kao odgovor prestali su sa plaćanjem članarine ASNS-u i po mišljenju bivših članova sidnikat ASNS-a je u "kolapsu i na izdisaju", kaže na kraju Veselinović. Dok smenjeni čelnici tvrde da je sve urađeno protivno Statutu sindikata, Ranka Savić je kao razlog smene potpredsednika navela „nerad u sindikatu“.

Ovo je prava slika ASNS-a, njihovog rada i odnosa koje su Milovanović i Savićka godinama kreirali. Dobro je da u redovima sindikata postoje aktivisti koji se nemire sa takvom situacijom, ali i oni sami su godinama saučestvovali i tolerisali zloupotrebe Milovanovića i Savićke.

Dugove, malverzacije, pištolje i pesničenja treba ostaviti Milovanoviću i Savićki, jer je to okruženje koji oni stavraju i u kome se dobro snalaze, a sindikat treba ostaviti sindikalcima i radnicima.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"