ARHIVA VESTI
     
 
VRUĆE LETO U KRAGUJEVCU: AKCIONI PLAN MINISTRA EKONOMIJE I REGIONALNOG RAZVOJA SRBIJE, KOJIM BI SE UKINUO "ZZO", NEPRIHVATLJIV ZA SINDIKATE

ŠTA DALJE SA 4500 RADNIKA ?




Kragujevac, 1.08.2007.
Sindikalne organizacije Grupe "Zastava vozila" uputile su Ministru ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanu Dinkiću stavove vezane za "akcioni plan", kojim je predviđeno ukidanje "Zastave zapošljavanje i obrazovanje" (ZZO). Na sednici Vlade Republike Srbije 26.07.2007. godine jednoglasno je usvojena informacija o statusu zaposlenih u ZZO-u. Ističe se da je iz budžeta Republike Srbije od 2001 do 30.07.2007. godina na račun ZZO-a uplačeno 6,3 milijarde dinara. Sindikati se zalažu da Vlada Republike Srbije i rukovodstvo "Zastava vozila" ne mogu samostalno odlučivati o budućnosti i statusu 4.500 radnika koji se nalaze na ZZO-a. Posledice eventualnih jednostranih odluka snosiće isključivo Vlada Republike Srbije i rukovodstvo "Zastava vozila" kažu sindikati. Nagoveštava se i mogućnost socijalnih nemira koji bi imali podršku ne samo radnika ZZO već i podršku čitavog Kragujevca.

Sindikati traže i prijem kod premijera Vojislava Koštunice, a ujedno nagoveštavaju angažovanje advokatskog tima koji bi sudskim putem obezbedio privremenu meru koja bi do postizanja konačnog dogovora obezbedila daljnju primenu sporazuma iz 2001. godine, kojom je ZZO i nastao. Nagoveštava se i mogućnost socijalnih nemira koji bi imali podršku ne samo radnika ZZO već i podršku čitavog Kragujevca. Sindikat "Nezavisnost" smatra da je neophodno iskoristiti instituciju socijalnog dijaloga i predsednicima sindikata dodatno pojasniti neophodnost i prednosti sadržane u akcionom planu za rešavanje konačnog statusa 4.500 radnika na ZZO-u. Ujedno je u "Grupu Zastava" vozila stigao i dopis iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u kome stoji da je na sednici Vlade Republike Srbije 26.07.2007. godine jednoglasno usvojena informacija o statusu zaposlenih u ZZO-u.

Ističe se da je iz budžeta Republike Srbije od 2001 do 30.07.2007. godina na račun ZZO-a uplačeno 6,3 milijarde dinara. Vlada Republike Srbije je odlučila da se status zaposlenih u ZZO-u, primene mere iz akcionog plana, kako bi se sa zaposlenima iz ZZO-a zaključio sporazum o prestanku radnog odnosa. Sve ove aktivnosti rukovodstvo "Zastava vozila" i ZZO-a mora sprovesti do 20.08.2007. godine. Sredstva za ovu namenu su obezbeđena i biće blagovremeno prebačena na račun ZZO-a.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"