ARHIVA VESTI
     
 
LETNJA ŠKOLA "NEDELJA SOCIJALDEMOKRATIJE"

SKUP MLADIH "ZAPADNOG BALKANA"




Beograd, 1.08.2007.
Tradicionalna, druga po redu letnja škola „Nedelja Socijaldemokratije“, održana je od 06. do 12. jula u kampu „Dunav“, u Zemunu, pod pokroviteljstvom fondacija "Friedrich Ebert" i "Jean Jaures". Ova manifestacija je okupila oko 80 mladih sa teritorije „zapadnog Balkana“- iz zemalja bivše Jugoslavije i Albanije, ali i iz zemalja EU – Nemačke, Češke, Francuske, Holandije, Irske... Učesnici „kampa“, bili su mladi iz političkih partija socijal-demokratske orijentacije, predstavnici NVO i sindikata. Kao predstavnica omladine UGS i GSM "Nezavisnost", na kampu je učestvovala Danica Tomašević.

Program letnje škole bio je podeljen u predavanja, radionice i plenarne sastanke. Predavanja su se ticala nekih gorećih pitanja na Zapadnom Balkanu – integracije u EU, ljudskih i manjinskih prava, građanskog društva, političkih sistema, medija, sindikata, pristojnog rada, migracija, globalizacije… Govornici i predavači su bili renomirani stručnjaci i ličnosti iz javnog života, političari i predstavnici NVO. Kao gost-predavač, na kampu je učestvovao i predsednik sindikata UGS “Nezavisnost“, g-din Branislav Čanak.

Radionice su se održavale u okviru tri grupe: “Trening političkih veština“, “SD 9 koordinacija“ i “Globalni progresivni omladinski forum“(GPOF).

„Trening političkih veština“ obuhvatao je upoznavanje učesnika i učesnica sa nekim od najvažnijih političkih veština – vođenjem kampanje, javnim nastupima, komunikacijom, timskim radom...

„SD 9 koordinacija“ se ticala širenja ideja i ciljeva mreže SD9 (9 socijaldemokratskih omladinskih organizacija sa ex-Yu teritorije): stvaranja jakog političkog saveza koji će organizacijama članicama obezbediti jaču poziciju na nacionalnom nivou, jačanja medusobne saradnje, promocije ideja IUSY (International Union of Social Youth) i ECOSY (European Community Organisation of Socialist Youth) u zemljama bivše Jugoslavije, zajedničkog strateškog nastupa prema spolja, kao i organizovanja zajedničkih aktivnosti koje će promovisati socijaldemokratske ideje u društvu.

„GPOF“ (tj. GPYF – Global Progressive Youth Forum), bavio se pitanjima: socijalnih pokreta, uloge mladih u pokretima, dečijeg rada, obrazovanja i zapošljavanja mladih, internacionalne solidarnosti, crnog tržišta i diskriminacije na tržištu rada. Krajnji cilj ovih radionica bio je donošenje „deklaracije“ o daljem radu Foruma i širenju mreže na teritorije ex-Yu, radi eventualne saradnje oko borbe za Pristojan rad. Pri radu GPOF-a istaknuta je važna, ako ne i vodeća uloga sindikata na rešavanju ovih pitanja, te se u bliskoj budućnosti očekuje saradnja između ove organizacije i našeg Sindikata, naročito Sekcije Mladih.

Večernja druženja „kampera“, protekla su iz gitaru, filmove, pivo i komarce. Kao znak pažnje prema inostranim učesnicima, organizovan je obilazak Beograda i slobodno popodne na Adi. Po završetku edukativnog dela kampa, učesnicima su dodeljene diplome.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"