ARHIVA VESTI
     
 
POKUŠAJ RAZREŠENJA ZA RADNIKE "ZASTAVE" KOJI SE NALAZE NA ZZO

STIMULATIVNE OTPREMNINE I MOGUĆNOST SAMOZAPOŠLJAVANJA




Kragujevac, 30.07.2007.
Sastanak Ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Republike Srbije gospodina Mlađana Dinkića sa predstavnicima sindikalnih organizacija Grupa "Zastava vozila", koji je održan 20.07.2007.godine u Beogradu, imao je za cilj iznošenje predloga mera za rešavanje statusa zaposlenih u "Zastava zapošljavanje i obrazovanje" d.o.o. Kragujevac. Poznato je da 31.avgusta 2007.godine ističe sporazum između Vlade Republike Srbije, rukovodstva "Zastave" i svih sindiklanih organizacija Grupe „Zastava“ i da predlog novih mera predstavlja konačno i trajno gašenje ZZO. Ministar Dinkić, je izneo na koji način planira da problem 4500 zaposlenih na ZZO reši i izneo predlog stimulativnih otpremnina za zaposlene na ZZO.

Predlaže se da se zaposlenima ponudi 300 eura po godini staža koji imaju manje od 10 godina radnog staža, za zaposlene sa više od 10 godina radnog staža planira se 10 prosečnih zarada u privredi Republike, što iznosi 4375 eura uvećanih za po 50 eura po godini radnog staža. Radnici koji imaju 2 godine do ispunjenja jednog od uslova za penziju dobiće otpremninu u skladu sa Zakonom o radu. Za zaposlene koji imaju jedan od uslova za ostvarivanje prava na penziju predviđa se stimulativna otpremnina za penzionisanje u visini od 4 prosečne zarade u privredi Republike.

Ovim programom su predviđena i prava vezana za samozapošljavanje koji podrazumevaju isplatu otpremnine, plus kredit preko Fonda za razvoj u visini od 15.000 eura za radnike do 40 godina starosti, bez hipoteke, kao sredstva obezbeđivanja kredita. Ovim radnicima bi takođe bila omogućena stručna pomoć u izradi biznis plana, obuka za preduzetništvo, kao i konsultanska pomoć.

Druga mogućnost kod samozapošljavanja je isplata otpremnine, plus subvencija za samo zapošljavanje preko Nacionalne službe za zapošljavanje u visini od 1500 do 2000 eura bezpovratnih sredstava. Zaposlenima će se ponuditi i profesionalne obuke za zanimanja potrebna fabrici automobila, a poslovodstvo fabrike treba da iskaže potrebe i predložiti druge vrste profesionalnih obuka. Zaposleni koji bi se odlučili za obuku dobili bi otpremninu i obuku za konkretno zanimanje u visini od 500 do 800 eura.

Mogućnost novog zapošljavanja podrazumeva zapošljavanje kod novog poslodavcu uz obuku za poslove novog radnog mesta, na osnovu čega se ostvaruje pravo na otpremninu za radnika, a novi poslodavac može da ostvari pravo na refundaciju doprinosa na teret poslodavca i poreza na zarade za novozaposlenog radnika u skladu sa Zakonom.

Podmodel novog zapošljavanja je "otpremninom do posla". Ovaj projekat se realizuje u filijali za zapošljavanje Kragujevac i podrazumeva učešće Nacionalne službe zapošljavanja u pronalaženju novog radnog mesta i ulaganju dela otpremnine ili cele otpremnine u to radno mesto. Ujedno bi se poslodavcu dale olakšice na poreze i doprinose na zarade.

Predlog mera obuhvata i mogućnost da radnik dobije otpremninu u skladu sa Zakonom, nakon čega ostvaruje pravo na novčanu naknadu preko Nacionalne službe zapošljavanja (u rasponu od minimalne do prosečne zarade sa pripadajućim doprinosima i zdravstvenim osiguranjem) čija će dužina zavisiti od ukupnog staža osiguranja od 3 meseca do 2 godine.

Stimulativna otpremnina za odlazak u penziju umesto dosadašnje 3 prosečne zarade, a prema akcionom programu u slučaju zaposlenih ZZO omogućuju se 4 prosečne zarade. Ovaj predlog mera biće iznet na sednici Vlade i Ministar Dinkić će tražiti saglasnost za njegovo sprovođenje. Stav Ministra Dinkića je, da akcioni program ne može pretrpeti izmene od strane poslovodastva i predstavnika sindikata.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"