ARHIVA VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije (ISS) podržan od Švajcarske organizacije rada (SLA) radi na Nacrtu predloga Zakona o radničkim većima. Radnička veća kao Evropska tekovina prava radnika na participaciju i saodlučivanje . Predlog do kraja 2014. godine. SSSS i UGS „ Nezavisnost“ glavni kočničari radničkih veća i saodlučivanje radnika.

ZAKON O RADNIČKIM VEĆIMA




Beograd, 06.08.2014. godine

     Industrijski sindikat Srbije je početkom 2014. godine dobio podršku od Švajcarske organizacije rada (SLA) u Projektu izrade Nacrta Zakona o radničkim većima. Ovaj Nacrt bi trebao da ugleda svetlost dana krajem 2014. godine. ISS na ovaj način pokušava da deo evropskog zakonodavstva i prakse postojanja radničke participacije kroz radnička veća prenese i na prostor Srbije.



     Obaveza Srbije je da ovu oblast uredi i usvoji u procesu priključenja EU, a ISS i njegov projektni tim je izvršio sveobuhvatnu analizu postojanja i rada radničkih veća u zemljama EU sa ciljem izrade Nacrta Zakona o radničkim većima koji bi bio gotov do kraja 2014. godine. Ovo je način da se pogubljena prava radnika oličena u novom Zakonu o radu uznaprede i stvori mogućnost uticaja radnika na dešavanja i odluke u preduzećima i ustanovama u kojima rade.

     Trenutno otvorenu opstrukciju zaživljavanju radničkih veća ispoljavaju SSSS i  UGS“ Nezavisnost“  koji radnička veća vide kao konkurenciju i opasnost u uzurpaciji prostora gde se oni pojavljuju kao „ zaštitnici prava radnika“.



     Cilj ISS je da radnici pored sindikata dobiju mogućnost efikasnog, transparentnog, mobilizirajućeg, moćnog načina organizovanja i saodlučivanja koji sindikati nisu uspeli da ostvare. Nacrtom Zakona nadležnosti sindikata i radničkih veća su razgraničene, a sindikati ukoliko budu dobro organizovani u zaživljavanju radničkih veća dobijaju mogućnost koje domaće radno zakonodavstvo ne sadrži.

     Do kraja 2014. godine organizovaće se regionalne tribine, a početkom 2015. godine Nacrt Zakona o radničkim većima će imati svoju promociju. Pored podrške SLA stručnu podršku i pomoć  projektni tim ISS ima i od stručnjaka iz Beogradske otvorene škole (BOŠ).

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"